OBIČNO POČINJE U PREDNOVOGODIŠNJE VRIJEME

Kancelarijski virus

Znate da bi kolega rado ostao kod kuće, a ne išao u akciju opremljen olakšivačima disanja, i vi biste mu rado rekli da odmori, ali obaveza je toliko da to ni vi, ni on ne možete da priuštite
72 pregleda 1 komentar(a)
Kancelarijski virus
Kancelarijski virus
Ažurirano: 04.04.2019. 22:09h

Otvoren radni prostor sa više od dvadeset zaposlenih danas je česta pojava u modernim kompanijama. Pored smanjenja troškova prostora doprinosi razmeni ideja, boljoj komunikaciji među zaposlenima, ustaljivanju navika ali i širenju "kancelarijskog virusa"!

Kako bi vam jasnije objasnili o kom virusu se radi, pokušaćemo da razjasnimo kada se javlja, simptome i kako se boriti protiv njega.

Kada vlada kancelarijski virus?

Ovaj virus obično počinje u prednovogodišnje vrijeme, sredinom jeseni ali i rano proljeće. U poslovnom kalendaru prepoznaćete ga po kratkim rokovima, nadolazećim projektima, nezavršenim izveštajima.

Ulazi u radni prostor u liku vašeg kolege naoružan maramicama, toplomjerom, lijekom protiv kašlja i tonom ljekovitog bilja.

Znate da bi kolega rado ostao kod kuće, a ne išao u akciju opremljen olakšivačima disanja, i vi biste mu rado rekli da odmori, ali obaveza je toliko da to ni vi, ni on ne možete da priuštite.

Pomislićete, mijenja se vrijeme, svi smo pod stresom, imunitet pada, preležaće, ali samo za dan, dva simptomi počinju da se šire.

Koji simptomi otkrivaju da imate virus?

Virus se prenosi kijanjem, kašljanjem, ako kapljice pljuvačke padnu na predmete koje dodirujete ili ako padaju na tlo pa se podignu sa prašinom koju udišete. Koliko god izbjegavali kolegu, zajednički otvoreni prostor doprinosi širenju virusa.

Prvi simptomi virusa su glavobolja, vodenasto curenje nosa, otežano disanje i gutanje, suzenje očiju, suvo grlo i promuklost. Osjećate se slabo, kao da vas lomi temperatura, a zapravo je samo lagano povišena.

Kako se izboriti sa napadima kijavice i kašlja?

Prvi instinkt je da zamolite šefa da kolegi dozvoli slobodan dan ili da sami odlučite da dok virus traje radite od kuće, ali šta uraditi ako ova dva scenarija nisu izvodljiva.

Imunloška odbrana

Limun, pojačano unošenje vitamina C, topli čajevi i med, to nam je poznato, ali za kvalitetnu odbranu od virusa potrebno je da češće boravite na svježem vazduhu ili bar pauzu tokom radnog dana koristite da malo prošetate.

Ne pokrivajte lice rukama

Ukoliko vi imate problem sa prehladom ili uočavate prve simtome, kao što su kašalj ili kijavica pokrijte lice maramicom, ali nikako ga ne prekrivajte golim šakama. Kada vam maramica nije pri ruci, koristite unutrašnjost lakta za pokrivanje lica.

Ukoliko kašljete, naročito je važno da unosite toplu tečnost, kao i da uzimate preparate protiv kašlja. Pri izboru preparata protiv kašlja – treba se voditi iskustvom i dokazanim kvalitetom, pa su naša preporuka Prospan šumeće tablete, koje možete rastvoriti u čaši tople vode i popiti.

Češće perite ruke

Ruke perite sapunom i toplom vodom minimum 20 sekundi. Ako niste u mogućnosti da češće ustajete sa radnog mjesta, koristite gel za dezinfekciju na bazi alkohola.

Nemojte dodirivati lice

Dodirivanjem očiju, nosa i usta bakterije se najlakše prenose. Pored toga, pipkanje lica predstavlja ružnu naviku koja dopinosi nastajanju akni i bubuljica.

Očistite svoj radni prostor

U vrijeme kada vlada kancelarijski virus morate češće brisati i dezinfikovati svoj radni prostor. Telefonske slušalice, radna površina, digitroni, tastatura, miš, slušalice puni su bakterija.

Ne brinite da ćete preuzimanjem svih ovih mjera kolegama delovati čudno. Objasnite im da ste na prvoj liniji odbrane od “kancelarijskog virusa”!

(telegraf)