Hipotireoza: Bolest koju je teško prepoznati, a lako liječiti

'Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamjenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopšte ne izlučuju'
171 pregleda 0 komentar(a)
štitna žlijezda, Foto: Shutterstock
štitna žlijezda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2016. 16:44h

Nesanica, tanka kosa, gojenje, umor, samo su neki od mnogih nejasnih simptoma nedovoljno aktivne štitne žlijezde koji mogu, ali i ne moraju da ukazuju na to da osoba boluje od hipotireoze.

Žlijezda u obliku leptira smještena u vratu luči hormone potrebne za rast ćelija, metabolizam i druge važne tjelesne funkcije. Usporeni rad štitne remeti normalnu ravnotežu hemijskih reakcija u tijelu i utiče na sve aspekte metabolizma.

'Simptomi su četo prilično nejasni', kaže internista Markus Kvante. 'Pacijenti se žale na gubitak energije, slabu motivaciju, nemogućnost koncentracije, zatvor i lomljivu kosu i nokte'.

Mnogi se takođe žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očiglednog razloga. Sve u svemu, oni se stvarno osjećaju loše, rekao je Kvante.

Ako simptomi potraju nekoliko nedelja i pojave se novi, vrijeme je za odlazak kod ljekara. Krvne pretrage mogu pokazati radi li se o usporenoj štitnoj žlijezdi.

'Nespecifični simptomi otežavaju pronalaženje uzroka', izjavio je endokrinolog Matijas Veber i dodao da je uvijek potrebno uraditi pretrage koje uključuju i ultrazvučni pregled.

Kada se otkrije da se radi o hipotireozi, liječenje je jednostavno.

'Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamjenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopšte ne izlučuju', kazao je Kvante.

Veber je rekao da je liječenje obično doživotno, prenosi tportal.

Bonus video: