NOVI KRITERIJUMI

BAFTA: Rigorozni uslovi za buduće kandidate

Nove odluke izazvaće brojne negativne komentare
0 komentar(a)
bafta, Foto: Ee.co.uk
bafta, Foto: Ee.co.uk
Ažurirano: 04.04.2019. 22:08h

Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti donijela je prilično rigoroznu odluku o budućim kandidatima za njihovu nagradu koju često nazivaju britanskim Oskarom. Ako od 2019. film ne bude udovoljavao novim kriterijumima kojim će morati da dokaže da ne diskriminiše ni po kojoj osnovi, neće biti prihvatljiv za nagradu.

Kako piše BBC, filmovi će ubuduće morati da dokažu da su radili na tome da unaprijede raznolikost u najmanje dva od četiri područja:     likovi i teme, uloge ili zaposlenje osoba starije dobi, profesionalno usavršavanje u struci i mogućnost napredovanja, pristupačnost gledaocima.

Osim toga, BAFTA je izbacila odredbu prema kojoj novoizabrani članovi glasači moraju imati preporuku minimalno dvoje već postojećih članova. Slična  pravila postavio je i Britanski filmski institut prije dvije godine kada je riječ o projektima koje finansira Nacionalna lutrija.

Radikalna odluka Britanske filmske akademije sigurno će izazvati brojne negativne komentare jer se na cijelu filmsku industriju stavlja pritisak, od glume do režije, što može narušiti umjetničku slobodu. No BBC istovremeno ističe da bi to mogao biti korak u pravom smjeru jer “oslanjanje na to da će ljudi koji imaju moć učiniti pravu stvar”, već se više puta pokazalo kao uzaludno.