Ferarisu i Markoviću ukupno 11 godina zatvora

"Po ocjeni Apelacionog suda, prvostepeni sud je sasvim određeno i potpuno iznio koje činjenice i iz kojih razloga uzima kao dokazane ili nedokazane, dao ocjenu vjerodostojnosti protivrječnih dokaza, potpuno objasnio iz kojih razloga nije uvažio pojedine predloge stranaka..."
333 pregleda 2 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2016. 15:08h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom su Majkl Gregori Feraris iz Johanesburga, osuđen na pet godina i Aleksandar Marković iz Podgorice, osuđen na šest godina zatvora, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, kazala je Ivana Kovačević, samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Apelacionog suda.

"Ovim optuženima se stavlja na teret da su pripadali kriminalnoj organizaciji sa još nekoliko NN lica, a koju organizaciju je formiralo NN lice iz Kotora tokom novembra 2014. godine, a sa ciljem vršenja krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 KZ-a i krivičnog djela teško ubistvo iz člana 144 KZ CG radi sticanja nezakonite dobiti od poslova međunarodnog krijumčarenja droge - kokaina. U postupku je utvrđeno da je kriminalna organizacija imala za cilj i likvidaciju jedne za sada neidentifikovane četvoročlane porodice, pri čemu bi u neposrednoj likvidaciji učestvovala dva lica koja su specijalno obučavana u Americi. Ova dvojica pripadnika kriminalne organizacije - optuženi Ferraris i optuženi Marković su dana 25. 05. 2015. godine bili otkriveni prilikom kontrole vozila sa falsifikovanim registarskim tablicama kojim je upravljao optuženi Ferraris, a povodom čega je pretresen stan koji je optuženi Ferraris u Budvi privremeno koristio u kojem su pronađeni planovi za izvršenje krivičnog djela ubistvo na štetu vlasnika restorana koji je bio planirana "meta" za likvidaciju. Po ocjeni Apelacionog suda, prvostepeni sud je sasvim određeno i potpuno iznio koje činjenice i iz kojih razloga uzima kao dokazane ili nedokazane, dao ocjenu vjerodostojnosti protivrječnih dokaza, potpuno objasnio iz kojih razloga nije uvažio pojedine predloge stranaka, te pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, pa je zato odbio žalbe branilaca optuženih kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu", navodi se u saopštenju suda.

Specijalno krivično vijeće sudije Suzane Mugoše izreklo je prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgrici.

Bonus video: