VEOMA OTPORNA

Bakterija koja stvara probleme sa želucem

Otkrivena je relativno nedavno – u osamdesetim godinama prošlog vijeka, pa je njeno prepoznavanje dovelo do velikih pomaka u lIJečenju čireva za koje se prethodno mislilo da su uzrokovani konzumacijom prezačinjene i kisele hrane, stresom i lošim životnim navikama
0 komentar(a)
bakterija, Foto: Dickinsonn.ism-online.org
bakterija, Foto: Dickinsonn.ism-online.org
Ažurirano: 22.12.2016. 15:44h

Neobjašnjena anemija, nagli gubitak kilograma, krv u stolici i jak bol u stomaku samo su neki od simptoma prisutnosti bakterije u organizmu koja može da stvori probleme sa želucem.

Helicobacter pylori je otporna bakterija koja je nađena na sluzokoži želuca čovjeka, na ranicama u usnoj duplji, zubnim naslagama i stolici.

Ona je jedina bakterija koja može da preživi u kiseloj sredini s malom količinom kiseonika, a može dovesti do dugotrajnih problema sa želucem.

Bakterija Helicobacter pylori kod zaraženih u 95 do 100 odsto slučajeva izaziva hroničnu upalu tipa hroničnog gastritisa, u dvadesetak odsto slučajeva izaziva ulkusnu bolest, a kod jedan odsto ljudi može dovesti do razvoja raka.

Uzrok gastritisa i čira na želucu

Otkrivena je relativno nedavno – u osamdesetim godinama prošlog vijeka, pa je njeno prepoznavanje dovelo do velikih pomaka u lIJečenju čireva za koje se prethodno mislilo da su uzrokovani konzumacijom prezačinjene i kisele hrane, stresom i lošim životnim navikama.

Iako način prenosa bakterija još uvek nije potpuno istražen, jasno je da se infekcija prenosi od zaražene osobe na zdravu kontaktom sa stolicom, pljuvačkom ili želudačanim sadržajem.

Endoskopski pregled lako otkriva imate li problema s bakterijom heliobacter pylori, a posebno se preporučuje osobama koje pate od neobjašnjene anemije, naglog gubitka kilograma, krvi u stolici i jakog bola u stomaku, prenosi zadovoljna.hr.