Hrana u borbi protiv raka

Čitav niz hemijskih supstanci, za koje se smatra da imaju svojstva da inhibiraju kancerozni proces, nalaze se u povrću, kao što je bijeli luk, luk, ljutika itd. Neke studije ukazuju da su oni koji konzumiraju više luka i bijelog luka, manje skloni želudačno-crijevnom raku
93 pregleda 0 komentar(a)
Voće i povrće, Foto: Shutterstock
Voće i povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2016. 14:44h

Prehrana se smatra važnim oružjem u borbi protiv raka. Procjenjuje se da je oko trećine svih vrsta raka povezano s prehranom. Nedavno istraživanje ukazuje da ono što jedemo može značajno smanjiti rizik.

Ono što jedemo može se umiješati u rast raka u različitim fazama. Antioksidansi, koji se nalaze u nekim vitaminima i mineralima, mogu spriječiti slobodne radikale da učine ćelije osjetljivijima na rak i mogu čak obnoviti neka već nastala oštećenja stanica.

Analiza čak 170 studija, iz 17 zemalja, otkriva da ljudi koji najviše jedu voća i povrća, imaju upola manju učestalost raka nego oni koji konzumiraju te namirnice najmanje.

Tu su uključeni rak pluća, debelog crijeva, dojke, grlića materice, jednjaka, usne šupljine, želuca, bešike, gušterače i jajnika. Jedan od najproučavanijih antioksidansa u povrću i voću, za kojeg se smatra da može pružiti zaštitu od raka je betakaroten, kojeg ima puno u zelenom, žutom i narandžastom povrću, kao što je šargarepa, slatki krompir, spanać, marelice, dinje.

Još neke namirnice koje sadrže hemijske spojeve koji mogu pomoći u borbi protiv raka, su: - paradajz - jedna od supstanci u paradajzu, za koju se smatra da može smanjiti rizik od raka, je likopen (pigment koji paradajzu daje crvenu boju).

On je takođe antioksidans koji se nalazi i u lubenicama, kajsijama. Imati premalo likopena u krvi može biti povezano s povećanim rizikom od raka gušterače. Likopena ima u paradajzu, sosu od paradajza i u kečapu. - zeleno povrće - tamno zeleno lisnato povrće smanjuje rizik od mnogih vrsta raka. Spanać, prokulica, kelj i tamno zelena salata su krcati antioksidansima, uključujući betakaroten. Što je lišće tamnije, to ima više antioksidansa. - razumna prevencija.

Čitav niz hemijskih supstanci, za koje se smatra da imaju svojstva da inhibiraju kancerozni proces, nalaze se u povrću, kao što je bijeli luk, luk, ljutika itd. Neke studije ukazuju da su oni koji konzumiraju više luka i bijelog luka, manje skloni želudačno-crijevnom raku. Prema nekim ispitivanjima, bijeli luk može poboljšati imunološke funkcije organizma i na taj način pomoći u borbi protiv već postojećeg raka. - agrumi - dobro je što češće konzumirati narandže, grejp, limune.

Takvo voće može biti posebno efikasno u smanjivanju raka gušterače. - ostalo povrće - zelje, karfiol, prokulica, kelj, repa mogu smanjiti rizik od raka dojke. Pretjerano kuvanje tih vrsta povrća može uništiti one hemijske supstance u njima koje mogu zaštititi od raka.

Osim raka dojke, to povrće može imati korisne učinke i u sprečavanju raka želuca i debelog crijeva. - soja - soja ima u sebi najmanje pet materija za koje se vjeruje da mogu kočiti razvoj raka. Pasulj, grašak, leća takođe sadrže supstance koje vjerovatno mogu biti korisne u borbi protiv raka. - pšenične mekinje.

Te mekinje mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva. - mlijeko s niskim sadržajem masti. Istraživači sa Roswell Park instituta za rak (SAD) su našli da oni koji piju mlijeko s malo masti, imaju manju vjerovatnost da će oboljeti od raka usne šupljine, želuca, rektuma i grlića materice, nego oni koji ne piju mlijeko.

Zašto? Naučnici vjeruju da kalcijum, vitamin B2 ili vitamini A, C i D (prisutni i u neobranom mlijeku, ali očito manje djelotvorni), mogu djelovati kao agensi protiv raka, na način koji, za sada, još nije sasvim jasan. Imajući u vidu sve navedeno, valja nastojati konzumirati voće i povrće (tu se podrazumijevaju i sokovi) nekoliko puta dnevno.

Idealna prehrana ima malo masti, sadrži puno vlaknastih komponenata, uključuje različite namirnice bogate hranjivim materijama, kao što je voće, povrće, cjelovite žitarice, pasulj, lješnjaci, orasi, životinjske bjelančevine s malo masti i, razumije se, kalorija unutar preporučenih granica. Odavno znamo da je jako važno da u svoju ishranu unesemo što više voća i povrća.

Međutim, neke materije koje voće i povrće sadrže i te kako su efikasne u borbi protiv raka, ali i kao njegova prevencija.

Bonus video: