UP o izjavi Vukotića: Teškim optužbama se targetiraju policajci

"Uprava policije, MUP i tužilaštvo svakako vrše provjere ovih navoda koji su iznijeti u medijima. Sva lica za koja se utvrdi da su u svemu ovome prekršila zakon na bilo koji način, ma čime se bavila, će za učinjeno i zakonski odgovarati", saopšteno je iz UP
135 pregleda 32 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Vijesti
Jovan Vukotić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 23.12.2016. 16:29h

Povodom tvrdnji Jovana Vukotića da je policija puna kriminalaca sa značkama, koji su na platnom spisku mafijaških šefova iz Uprave policije kazali su da je iznošenje ovakvih navoda bez ikakvih činjenica koje bi bile utemeljene na istini neodgovorno i neprofesionalno, a osim navođenja javnosti na formiranje pogrešnog mišljenja može imati i dalekosežnije posljedice po ugled pa i samu bezbjednost policijskih službenika koji su prozvani ili na koje se u tekstovima sugeriše.

Kotoranin Jovan Vukotić saopštio je da je policija puna kriminalaca sa značkama, koji su na platnom spisku mafijaških šefova. Navodni vođa škaljarskog klana tvrdi da zahvaljući tome u Crnoj Gori svakog dana ginu i nedužni ljudi - jer prljavi policajci čiste teren samo za njihove prijatelje i to je jedino što ih zanima.

"U navedenim tekstovima se danima, u nastavcima, iznose teške optužbe, špekulacije i konstukcije, bez ijednog dokaza, o navodnoj povezanosti određenih policijskih starješina i policijskih službenika sa kriminalnim stukturama. Iznošenje ovakih navoda, bez ikakvih činjenica koje bi bile utemeljene na istini, je neodgovorno i neprofesionalno, a osim navođenja javnosti na formiranje pogrešnog mišljenja može imati i dalekosežnije posljedice po ugled pa i samu bezbjednost policijskih službenika koji su prozvani ili na koje se u tekstovima sugeriše. O navodima koji su iznijeti u tekstovima nisu prethodno upoznati ni policija ni tužilaštvo, a jedan od izvora tih navoda je i Jovan Vukotić, lice sa Interpolove potjernice čija je izjava, u vrijeme dok se nalazi u bjekstvu i potražuje se na međunarodnom nivou, dospjela u novine i kao takva je, bez ikakve provjere, prihvaćena i objavljena iako su navodi u toj izjavi teške optužbe na račun policijskih službenika za koje nisu ponuđeni dokazi", navodi se u saopštenju Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da navodi, za koje nije ponuđen nijedan dokaz, "da su određene policijske starješine i policijski službenici, među kojima su neki prozvani ili je ostavljeno da ih javnost „prepozna“, povezani sa određenim kriminalnim strukturama, imaju višestruke negativne posljedice."

"Te posljedice se ne ogledaju samo kroz štetu koja se time nanosi njihovom ličnom i profesionalom ugledu, za što oni zakonsku zaštitu mogu potražiti pravnim sredstvima putem suda, kao i kroz štetu koja se time nanosi ugledu cijele službe, već i kroz tzv. crtanje meta – targetiranje ovih policijskih službenika, čime se dolazi i do pitanja potencijalnog ugrožavanje njihove sigurnosti", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da Uprava policije MUP-a ne podržava i nikada neće podržavati bilo kakvo nezakonito postupanje unutar službe, što je do sada u praksi i dokazala.

"Za pomenute navode koji su izneseni nemamo ni saznanja ni indicije da bi mogli biti tačni. Zato pozivamo medije koji su ih objavili da policiji dostave eventualna saznanja koja imaju o navedenom, kako bi se ta saznanja detaljno provjerila. To bismo smatrali odgovornim potezom medija koji bi po samoj prirodi profesije trebalo da pretenduju na istinu. Uprava policije, MUP i tužilaštvo svakako vrše provjere ovih navoda koji su iznijeti u medijima. Sva lica za koja se utvrdi da su u svemu ovome prekršila zakon na bilo koji način, ma čime se bavila, će za učinjeno i zakonski odgovarati. Iako navodi koji su iznijeti u tekstovima izazivaju ogorčenje kod pripadnika policije zbog napada na starješine i policijske službenike, Uprava policije će nastaviti borbu protiv svih vidova kriminala na svim nivoima, kao i sa provjerama u istom cilju i u sopstvenim redovima, kako bi se sva lica za koja se dokaže da krše zakon privela licu pravde, a sve u cilju garantovanja lične bezbjednosti i sigurnosti građana", saopšteno je iz Uprave policije.

Bonus video: