KORUPCIJA NA LOKALNOM NIVOU: OPŠTINA KOLAŠIN (4)

Milion za puteve, bez tendera i ugovora

Zbog sumnji u korupciju nova opštinska vlast je dokumentaciju o poslovima i transakcijama sa bjelopoljskim Putevima ustupila specijalnom policijskom timu još 2015. godine
68 pregleda 3 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 04.04.2019. 22:06h

Kolašinska vlast  je u periodu od 2007. do 2013. godine, dok je tim gradićem na sjeveru vladao dvojac Mileta Bulatović i Mile Šuković poznat po brojnim aferama, kompaniji Putevi Bijelo Polje platila preko million eura  za  rekonstrukciju lokalnih dionica, bez odgovarajuće finansijske dokumentacije i ugovora.

Uz to, svi poslovi su Putevima dodjeljeni - bez  tendera.

U šestogodišnjem periodu Opština je toj kompaniji isplatila, prema finansijskoj dokumentaciji u koju je CIN CG imao uvid, tačno 1.184.396 eura iako je sa tom bjelopoljskom firmom u ovom periodu ugovorila samo dva posla ukupne vrijednosti 220.154, 22 eura.

Ni za ta dva posla, ali ni za ostale koji su isplaćeni Putevima bez sklopljenih ugovora, nije  raspisan tender.

“Apsolutno ni za jedan od poslova koji su papreno plaćeni Putevima nije bio raspisan tender”, kaže za CIN CG Željka Vuksanović, aktuelna gradonačelnica tog sjevernog grada.

Zbog sumnji u korupciju nova opštinska vlast je  dokumentaciju o poslovima i transakcijama sa bjelopoljskim Putevima ustupila specijalnom policijskom timu još 2015. godine, po dolasku na čelo grada.

“Finansijska dokumentacija pokazuje da su sa Putevima potpisana samo dva ugovora, jedan vrijedan 43.629,30 i drugi od 176.524.00 eura. Poslovi su  naravno  ugovoreni bez tendera, a u ugovorima se ne definišu precizno ni poslovi zbog kojih su Putevi angažovani”, kaže gradonačlenica Kolašina.  

Prema njenim riječima, od istražnih organa još nemaju nikakvu informaciju šta je urađeno povodom toga: “Nemamo nikakvog odgovora”.

Prvi od ukupno dva ugovora koje je Opština Kolašin potpisala sa bjelopoljskom kompanijom, datira iz aprila 2008. godine. 

Prema tom dokumentu sa Putevima je lokalna vlast ugovorila “izvođenje radova na lokalnom putu Drijenjak-Blatine (do crkve)”, a vrijednost tog posla je 43.629,30 eura.

Ugovor je u ime Opštine potpisao tadašnji gradonačelnik Kolašina Mileta Bulatović. Dok je u ime tadašnjeg direktora kompanije Putevi Milana Bojovića, ugovor potpisala Nataša Šljukić.

Prema evidenciji Centralnog privrednog registra (CRPS), vlasnik Puteva Bijelo Polje je istoimena firma iz Užica, koja je prema beogradskoj Agenciji za privredne subjekte osnovana u julu 2000. godine. 

Aktuelni direktor  kompanije Putevi Bijelo Polje koja je u stopostotnom vlasništvu majke kompanije iz Užica je prema CRPS Sabahudin Kožica.

U vrijeme dok je Bojović gazdovao kompanijom, poslovi sa državom samo su pristizali. Bojović je između ostalog sa Opštinom  Bijelo Polje 2007. godine potpisao ugovor vrijedan million eura za “radove na ulicama i lokalnim putevima u Bijelom Polju”.

Naredne, 2008. godine Bojović je sklopio ugovor sa Direkcijom za saobraćaj vrijedan 14.500.000 eura, za izgradnju puta Risan - Žabljak.

Drugi ugovor između Opštine Kolašin i Puteva potpisan je dva mjeseca nakon prvog, u junu 2008. godine. 

U tom  ugovoru ne precizira se  ni koje radove Putevi treba da odrade za naručioca, odnosno Opštinu Kolašin.

Kao predmet ugovora se navodi “popravka ulica u Kolašinu”. Kojih ulica, nema ni pomena. 

Cijena radova  koji se i ne pominju je ipak ugovorena i iznosi  - 176.524,92 eura.

I ovaj ugovor je u ime Opštine potpisao tadašnji gradonačelnik Mileta Bulatović, a u ime Puteva tadašnji direktor Milan Bojović.

Opština je, dakle, sa Putevima u šestogodišnjem periodu prethodne vlasti ugovorila poslove vrijedne 220.154,22, a platila gotovo milion eura više.

Ugovoreni poslovi od 220.154,22 su presudom Privrednog suda iz 2010. godine povećani skoro duplo  - 486.410,22 eura. 

Toliko je taj sud naložio Opštini da isplati Putevima u ime dva ugovorena posla.

Sud je utvrdio da su bez obzira na duplo manje dogovorenu cijenu, Putevi Opštini uredno dostavljali fakture na iznose veće od dogovorenih, a u skladu sa građevinskim knjigama koje je ta kompanija vodila. U presudi se navodi da

Opština na to nije imala nikakvih primjedbi i da treba da im isplati iznos koji potražuju -  486.410,22 eura.

Tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud.

No, čak i da su Putevi zakonito duplo skuplje naplatili dogovorene poslove sa Opštinom, nije jasno kako su i na osnovu čega gradske vlasti bjelopoljskoj kompaniji isplatile  oko 1.200.000 eura tokom šest godina.

Presudom Privrednog suda nesporno je utvrđeno  da je kolašinska vlast sklopila sa Putevima samo dva ugovora, ukupne vrijednosti od oko 220 hiljada eura.

Prema finansijskoj dokumentaciji Opštine Kolašin iz tog šestogodišnjeg perioda proizilazi da je Opština Putevima 2007. godine isplatila 155.000 eura za:  održavanje puta Breza-Radigojno, “put od crkve Sv. Dimitrija do Željezniče stanice” i  “put plana”. 

Ni za jedan od tih poslova nikada nije raspisan tender, a nema tragova da je ikada potpisan ugovor za te poslove za koje je Opština platila Puteve.

Dokumentacija dalje pokazuje da je tokom 2008. godine Putevima  plaćeno  235.293,50 eura. Navodi se da je tim novcem plaćen “put Babljak”, “lokalni put naselje Svinjače”, opet “put plana” i “obaveze iz prethodne godine”.

Nema tragova da je tender za te poslove raspisan.  

Naredne, 2009. godine Opština je Putevima platila 200.000 eura. Kao predmet plaćanja Opština navodi -  “obaveze iz prethodnih godina”.

Tokom  2011. godine Putevima je iz opštinske kase uplaćeno čak 309,676,63 eura.

U finansijskoj dokumentaciji se  precizno ne navodi šta je za  tolike novce uradila bjelopoljska kompanija.

Piše da je 9.676.63 eura otišlo na troškove spora,  100.000 eura “za rekonstrukciju ulica u Kolašinu” (ne navodi se kojih), 105.103,90 eura za “popravku više manjih ulica” i 71.208,99 eura za (citat): “izgr lokal puta u nas g pažanj”.

Ista priča se nastavlja i u godinama koje slijede, pa je sljedeće 2012. godine  Putevima  isplaćeno 2.901,78 eura, a naredne 2013.  godine  281.524,89 eura. 

Suma od preko 280.000 eura pri tom je isplaćena opet zbog, kako se navodi u opštinskim knjigama, “obaveza iz ranijeg perioda”.

“Ni za jedan od poslova koji se navode u krajnje šturoj dokumentaciji nije raspisan tender”, ponavlja gradonačelnica Kolašina Željka Vuksanović.

CIN CG je tim povodom kontaktirao bivšeg gradonačelnika Kolašina Miletu Bulatovića, no on je bio nedostupan. 

Bulatović ranije, kada  ga je  CIN  CG  kontaktirao zbog sumnjivih transakcija u koje je bila uključena kolašinska Opština dok je on bio na čelu tog gradića, nije bio spreman da odgovara na pitanja novinara: “Sjašite, prešli ste svaku granicu i vi i istraživačko novinarstvo i Vijesti. Znamo mi dobro ko ste vi”, kazao je tada, ne nudeći odgovore na brojne dileme.

Dileme oko poslova bivše kolašinske vlasti sa kompanijom Putevi Bijelo Polje trebalo bi da razjasne nadležni organi.