DRŽAVA JUČE REAGOVALA NA TEŠKE OPTUŽBE KOTORANINA

Neko će odgovarati: Vukotić za laži ili mafijaši sa značkama

“Ovakva ničim potkrijepljena i javno objavljena izjava šteti ugledu policijskih službenika i cijele službe. MUP i Uprava policije će u svakom slučaju preduzeti aktivnosti kako bi ovi navodi bili provjereni"
202 pregleda 146 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Vijesti
Jovan Vukotić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 22.12.2016. 06:56h

Iz Specijalnog tužilaštva saopštili su juče da su formirali predmet na osnovu izjava Kotoranina Jovana Vukotića da ima spisak sa imenima policajaca koji su na platnom spisku mafije i da će blagovremeno obavještavati javnost o toku postupka.

Iz policije je rečeno da će provjeriti teške i ničim potkrijepljene optužbe bezbjednosno interesantne osobe, sa međunarodne potjernice.

Navodni šef škaljarskog kriminalnog klana kazao da je policija puna korumpiranih službenika i naveo da zna ko od pomoćnika direktora policije, policijskih načelnika i inspektora radi i uzima pare od mafije.

“Uprava policije MUP-a ne posjeduje ni saznanja ni indicije koje bi ukazale na sumnju da određene policijske starješine ili policijski službenici primaju novac od kriminalaca ili da su na bilo kakvom takozvanom platnom spisku kriminalnih grupacija”, piše u saopštenju policije.

Navodi se da bi u suprotnom takvi policajci bili uhapšeni i procesuirani, kao što je i do sada činjeno.

“Ovakva ničim potkrijepljena i javno objavljena izjava šteti ugledu policijskih službenika i cijele službe. MUP i Uprava policije će u svakom slučaju preduzeti aktivnosti kako bi ovi navodi bili provjereni.

Nadležne operativne cjeline Uprave policije će, kada Vukotić bude dostupan našim organima, prikupiti obavještenje na zapisnik od njega u vezi sa navedenim, čime će mu biti omogućeno da iznese navodna sazanja, imena i navodne konkretne dokaze u vezi ovih optužbi, a policija će o svemu obavijestiti nadležnog tužioca. Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije će takođe od Vukotića, uzeti izjavu povodom ovih navoda u tekstu i insistirati na predočavanju konkretnih imena i dokaza, sa čime će takođe upoznati nadležnog tužioca. Ukoliko Vukotić ne bude iznio konkretne dokaze za navedeno, nadležni tužilac će se izjasniti u vezi sa pravnom kvalifikacijom njegovog ovakog istupanja u javnosti”, piše u tekstu iz policije.

Vukotić se oglasio nakon što je njegov prijatelj i tjelohranitelj Marko Martinović teško povrijeđen u eksploziji bombe postavljene na automobil.

Njegov brat Igor spremao da se uđe u to vozilo, ali nije povrijeđen.

“Znam koji od pomoćnika direktora Uprave policije uzima 20.000 eura mjesečno od kriminalaca i koji je policijski načelnik uzeo 100.000 eura od kriminalaca. Znam i koji je inspektor na platnom spisku mafije već četiri godine... Sistem je nemoćan jer u redovima broji desetine korumpiranih visokopozicioniranih policajaca - kriminalaca. Oni pomažu sav taj kriminal, spletkare, kriju ubice, zamagljuju jasnu sliku stanja crnogorskog društva”, kazao je Vukotić.

On je “Vijestima” elektronskom komunikacijom prekjuče saopštio imena nekoliko policijskih funkcionera, inspektora i bivših tajnih agenata za koje tvrdi da su na platnom spisku mafije.

“To su provjereni igrači, duboko upleteni u te aktivnosti. Za njih se godinama zapravo zna ko su, ali ih ta prepoznatljivost ne tjera sa funkcija. Gledaju da se što bolje ustoliče i da bolje zarade, jer je policijska plata mala a treba pratiti trendove”.

DF: Građani s pravom strahuju da im država ne može pomoći

Predstavnici Demokratskog fronta traže od Vukotića da javnost upozna sa imenima visokih policijskih funkcionera koji se nalaze na platnom spisku mafije.

“Njegove tvrdnje i saznanja koja ima mogu da budu od velike važnosti za početak raskrinkavanja organizovanih kriminalnih grupa pod kontrolom režima, ANB-a i ljudi iz vrha Uprave policije. Činjenica da je izbrisana granica između aktuelne vlasti i organizovanog kriminala dovela je do toga da su obračuni klanova po crnogorskim gradovima, u kojima stradaju i nevini ljudi, postali uobičajena pojava. A kada se tome doda i da se u ovom trenutku na čelu vlade nalazi čovjek iz tajnih policijskih struktura, onda građani sa pravom strahuju jer ne postoji institucija koja može da im garantuje sigurnost”, saopšteno je iz DF-a.

Iz tog političkog saveza kazali su da je Crna Gora decenijama žrtva režima kojim rukovodi osoba koja se nalazi na čelu organizovanog kriminala i koja je tu mafijašku hobotnicu razvila svuda po regionu.

"Zbog te sprege vlasti i kriminala, ne postoji normalno funkcionisanje države, ne postoje normalni i fer izbori, najvažnije institucije su pod kontrolom mafije i zato vlada veliko uznemirenje kod građana koji su suočeni sa činjenicom da u Crnoj Gori bjesni rat kriminalnih klanova u kojima se nalaze i visoki policijski službenici. Zbog svega toga, a prvenstveno zbog bezbjednosti naših građana, neophodno je da javnost za početak zna imena onih u policiji i ANB-u koji ili sarađuju sa organizovanim kriminalom ili se nalaze na čelu tih kriminalnih grupa", saopšteno je iz DF-a.

Lako se “prljavi” prepoznaju, odaju ih vile, jahte, automobili

Iz DF-a su istakli da se lako prepoznaju policajci koji sarađuju sa kriminalcima.

“Lako se prepoznaju ti korumpirani likovi, zato što njihovo bogatstvo, vile, skupocjeni stanovi, bijesni automobili, velike jahte, najbolji su dokaz da to nije stvoreno od skromne plate koju primaju, nego je direktno rezultat šverca narkotika, prodaje bijelog roblja i saradnje sa organizovanim kriminalnim grupa. U Crnoj Gori se zna sve i tužilaštvo, neko bolje, a ne ovo, treba redom da procesuira ova lica iz policije i ANB-a, a zatim i oduzme imovinu koju su nezakonito stekli”, kazali su iz DF.

Preporučujemo za Vas