Kvadrat zemlje u Danilovgradu vrijedi 6,1 eura

U optužnici piše da je stvarna tržišna cijena zemjišta bila 89.798 eura
269 pregleda 0 komentar(a)
zemlja, Danilovgrad
zemlja, Danilovgrad
Ažurirano: 22.12.2016. 21:03h

Prosječna cijena zemljišta na kome je bila planirana izgradnja novog groblja u Danilovgradu iznosi od 5,2 do 6,1 eura po kvadratu.

To je juče u podgoričkom Višem sudu kazala vještakinja građevinske struke Sanja Radović.

Ona je saslušana u nastavku suđenja direktoru Komunalnog preduzeća Danilovgrad Zdravku I. Simonoviću i načelniku tamošnje Uprave za nekretnine Draganu I. Džakoviću.

Oni su optuženi da su mimo propisa zemlju kupili od odbornika DPS-a i da su je platili skuplje, odnosno 8,20 eura po kvadratu.

“Definisali smo glavne karakteristike, prikupili podatke o prometu u posmatranom vremenskom presjeku kao i informacije za ponude koje su tada važile, a sve ovo iz razloga što u prometu nije bilo dovoljno pokazatelja za formiranje našeg mišljenja.

Tako smo došli do vrijednosti koje su navedene u nalazu.

U okviru toga obišli smo jedan dio zemljišta za koje postoje sklopljeni ugovori”, pojasnila je Radovićeva.

Odbrana je prigovorila nalazu vještaka, konstatujući da prlikom njegove izrade njesu korišteni validni podaci za utvrđivanje tržišne vrijednosti te nekretnine.

Prema navodima optužnice, Simonović i Džaković pribavili su Veselinu Mitroviću imovinsku korist i pričinili štetu Opštini Danilovgrad.

Piše da je Simonović prilikom postupka eksproprijacije zemljišta namijenjenog za izgradnju novog gradskog groblja, 6. maja 2014. Upravi za nekretnine Danilovgrad dostavio ponudu sa kopijom plana katastarskih parcela vlasništvo Mitrovića i ponuđenom cijenom od 120.000 eura za tri parcele (14.721 m2).

Objašnjava se da se o cijeni dogovorio sa Mitrovićem, a da prethodno nije podnio zahtjev za procjenu pravične naknade Uprave, niti je uz predlog za eksproprijaciju deponovao sredstva na poseban račun Ministarstva finansija u visini pravične naknade nepokretnosti čija se eksproprijacija predlaže.

Džaković je, stoji u optužnici, postupajući po ponudi donio rješenje kojim se usvaja zahtjev Javnog komunalnog preduzeća kojim se vrši eksproprijacija parcela.

Dodaje se da je stvarna tržišna cijena tog zemjišta bila 89.798 eura.

Suđenje se nastavlja 20. januara.

Poreska ne dostavlja podatke pa pozivaju prijatelje u pomoć

Vještakinja Sanja Radović rekla je da prilikom procjenjivanja vrijednosti zemljišta nijesu imali podatak o prosječnoj tržišnoj cijeni, zato što imaju loše iskustvo sa Poreskom upravom u Danilovgradu.

Obrazložila je da im iz te službe ne dostavljaju tražene podatke, već da do njih dolaze prijateljskim linijama.

"Nije nam poznata metodologija kojom u Poreskoj upravi dolaze do prosječne tržišne cijene zemljišta, a i ona za nas nije obavezujuća”, kazala je Radović i dodala da se prosječna cijena formira na bazi istorijskih podataka u posljednje tri godine, te da se jedino cijena stambenog prostora daje na kvartalnom nivou.

Bonus video: