Filmovi iz Crne Gore na festivalu u Švedskoj

Na festivalu će biti prikazani: “ Preludijum za snajper” Danila Marunovića, “Beskraj” grupe autora i “Maleš” Ivana Bakrača
90 pregleda 0 komentar(a)
Preludijum, Foto: Screenshot (YouTube)
Preludijum, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.12.2016. 17:10h

Dokumentarni filmovi “ Preludijum za snajper” Danila Marunovića, o stvaralaštvu umjetnika Dimitrija Popovića i “Beskraj” grupe autora Relje Erakovića, Slavena Tomovića i Dragana Markovića kao i kratki film “Maleš” Ivana Bakrača biće prikazani na Festivalu Balkan New Film Festival (Festival Novog filma s Balkana) koji je preksinoć otvoren u Stokholmu.

Među trideset filmova iz cijelog svijeta mjesto na Festivalu, pored ostvarenja iz Crne Gore, našli su filmovi iz Maroka, Moldavije, Amerike, Švedske, Mađarske, ali i regiona Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Direktoka Festivala, beogradska glumica Jelena Mila kaže da je ideja festivala da približi Balkan nordijskim zemljama, ali i tako upozna sjever s aktuelnim temama i događajima koji nas dotiču - ne samo nas, već i svijet. Zato je tema ovog festivala “Trans Cinema Nation”, odnosno zemlje, ljudi i stvaraoci u tranzitu, negdje između nacionalnog, transnacionalnog i globalnog.

Gosti festivala su filmski stvaraoci Jelena Radenović iz Srbije s filmom “Kuda dalje” i Lucia Lupu iz Moldavije s filmom “Paparuda”, kao i direktorka festivala “Prvi Kadar” u Istočnom Sarajevu Aleksandra Mitrić Štifanić i koordinatorka novog Festivala u Crnoj Gori Aleksandra Simeunović - Forteca International Film Festival Perast.

Pored projekcije filmova takmičarskog karaktera sa žirijem iz Švedske Olgica Lindquist, Hokan Pijeniovski i Nils Klason, gošće festivala će posjetiti važne filmske institucije u Švedskoj i predstvaiti lokalnu filmsku industriju filmskim stvaraocima iz Švedske.

Bonus video: