Policija: Za 11 mjeseci u saobraćaju stradalo 55 osoba

Za prvih 11 mjeseci nađena su 8.872 vozača pod dejstvom alkohola, što je 25,4 odsto više nego u istom uporednom periodu prethodne godine
0 komentar(a)
nezgoda, nesreća, udes, Foto: Shutterstock
nezgoda, nesreća, udes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2016. 16:20h

Za prvih 11 mjeseci ove godine u saobraćaju je stradalo 55 osoba, saopštili su iz Uprave policije i najavili da će za vrijeme novogodišnjih praznika imati pojačane aktivnosti, zbog negativnog trenda po pitanju posljedica saobraćajnih nezgoda. Kako su kazali, prošle godine stradala je 51 osoba a 2014. poginulo je njih 65. „U 2013. godini stradale su 74 osobe a 2012. njih 46, što je najmanji broj od kada se vodi statistika. Broj smrtno stradalih u saobraćaju na putevima, na godišnjem nivou iznosio je i 174 smrtno stradala učesnika 1998. godine, zatim i 122 u 2007. godini a, 112 u 2008. godini", naveli su iz policije. Godinu kasnije, 2009, stradalo je 100 osoba da bi trend smanjenja broja smrtno stradalih počeo 2011. godine kada je poginulo 58 učesnika u saobraćaju. Kako su kazali, da su pripadnici saobraćajne policije tokom prvih 11 mjeseci intenzivno radili, ukazuje broj preduzetih mjera prema učesnicima u saobraćaju. "Tako je tokom prvih 11 mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne nađeno 39,3 odsto više neispravnih vozila koja su učestvovala u saobraćaju, dok je za 41,6 odsto više isključenih vozila iz saobraćaja", kaže se u saopštenju. U izvještajnom periodu nađena su 8.872 vozača pod dejstvom alkohola, što je 25,4 odsto više nego u istom uporednom periodu prethodne godine.

Kada su u pitanju prekršajne prijave, povećan je broj za 2,8 odsto, dok je broj izdatih prekršajnih naloga na prošlogodišnjem nivou. "Takođe, kada su u pitanju najteži delikti iz oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, pripadnici policije su podnijeli i 569 krivičnih prijava, što je za 10,9 odsto više nego prethodne godine. U istom periodu privremeno je oduzeto 1,9 odsto više vozačkih dozvola, za 10,7 odsto više saobraćajnih dozvola, 18,8 proncenta više registarskih tablica", kazali su iz policije. Kako je saopšteno od 15. do 30. novembra zajedno sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore uspješno je realizovana akcija pod nazivom »Stop neregistrovanim vozilima», u kojoj su službenici saobraćajne policije zatekli u saobraćaju 521 neregistrovano vozilo kao i 774 vozila kojima je istekla važnost saobraćajne dozvole. Sva vozila koja su zatečena u saobraćaju neregistrovana, ili kojima je istekla važnost saobraćajne dozvole, su isključena iz saobraćaja. Ove aktivnosti vezane za neregistrovana vozila nastaviće se i u narednom periodu. "I pored ovolikog broja preduzetih represivnih mjera, imamo negativne trendove u drugoj polovini godine, jer nažalost dolazi do drastičnog kršenja saobraćajnih propisa od pojedinih učesnika u saobraćaju, pa će pripadnici Uprave policije u narednom periodu učiniti dodatni napor da sankcionišu svaki vid nedozvoljenog ponašanja učesnika u saobraćaju, kako vozača, tako i pješaka", navodi se u saopštenju. Ukazali su da je Uprava policije, samostalno ili zajedno sa partnerima, sprovela niz preventivnih aktivnosti tokom ove godine, shodno planu medijskih aktivnosti i kampanja, a sve u svrhu uticaja na podizanje nivoa svijesti građana o problemima u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja. Oni su pozvali građane da shvate napore i represivne mjere, "kao našu želju da spasimo makar jedan ljudski život, što je za sve nas najveća nagrada".

Bonus video: