Kako izgleda transplantacija jetre u Adžibadem klinici?

Inovacija u Adžibademu su električni uređaji koji pomažu u sprečavanju gubitka krvi, ali i “self saver” uređaji
515 pregleda 0 komentar(a)
Adžibadem klinika, Foto: Acibadem
Adžibadem klinika, Foto: Acibadem
Ažurirano: 21.12.2016. 07:39h

U Crnoj Gori na transplantaciju bubrega čeka 39, a jetre devet osoba i svakodnevno se povećava broj onih koji čekaju na presađivanje organa. U klinikama Adžibadem (Acibadem) zdravstvenog sistema u Turskoj uspješno se sprovodi transplantacije jetre dugi niz godina. Sa više od 1.200 urađenih transplantacija jetre hirurzi iz Adžibadema prvi su u Evropi po broju ovih intervencija, a drugi u svijetu, odmah poslije Južne Koreje. Zbog malog broja kadaveričnih donora oni su se u posljednjih desetak godina specijalizovali za znatno težu i zahtevniju intervenciju za hirurga, ali umnogome lakšu za samog pacijenta - transplantaciju sa živog donora.

Prof. dr Remzi Emiroglu objašnjava po čemu je ova klinika posebna i šta sve treba da znate o transplantaciji jetre.

"Sa transplantacijom jetre sam počeo 1998. godıne, i za ovih 18 godina imao sam više od 500 slučajeva. Oko 89 odsto naših pacijenata preživi prvu godinu nakon transplantacije. Rezultati transplantacija od živog donora su jednaki, a mozda čak i bolji nego kod transplantacija od kadeveričnog donora", kaže prof. Emiroglu.

Inovacija u Adžibademu su električni uređaji koji pomažu u sprečavanju gubitka krvi, ali i “self saver” uređaji.

"U našim centrima koristimo i ‘self saver’ uređaje uz pomoć kojih krv izgubljenu tokom operacije reinfuziramo primaocu tako da zahvaljujući toj metodi ne koristimo druge dodatne produkte krvi. U isto vrijeme počinjemo sa dvije operacije u dvije operativne sale - u jednoj je primalac, a u drugoj je donor. Neophodno je da imate dva tima na čijem čelu sam ja kao koordinator kojı treba da koordinira dva hirurga koji rade operaciju kod donora, i dva hirurga koji rade operaciju primaoca", objašnjava je prof Emiroglu.

Operacija donora traje od tri do četiri sata, dok operacija primaoca traje od šest do osam sati. Nakon operacija mogu da se jave komplikacije, te radiolozi i hirurzi zaduženi za endoskopske procedure, kao i komitet za kontrolu infekcije imaju važnu ulogu u ovom procesu.

Zahvaljujući banci krvi, operacije u Adžibadem klinici teku znatno lakše. Problemi poput komplikacije u hemato-bilijarnom sistemu koji su nekada zadavali glavobolje doktorima sada se rešavaju na lak način.

"Od kadeveričnih donora uzimamo krvne sudove, čuvamo ih u specijalnim posudama i prostorijama, a kada nam je to potrebno, uzimamo kompatibilne (po krvnoj grupi) krvne sudove i iskoristimo ih. Samo nekoliko bolnica poseduje ovakav sistem. Kod ovih zahvata, takođe, imamo neke nove tehnike koje koristimo. Na primer, koristimo eksternu drenažu kod rekonstrukcije bilijarnog sistema. Takođe, imamo i sistem za endoskopsko praćenje bilijarnog sistema na osnovu kojeg donosimo odluke. Sada smo u mogućnosti da radimo transplantaciju jetre u slučajevıma tromboze vene porte. Služimo se velikim brojem novih tehnika koje se sprovode u samo nekoliko zemalja - naglašava prof. Emiroglu.

Donor na bolničkom liječenju ostaje do pet dana u bolnici. Za to vrijeme se jetra oporavlja i dostiže 80 odsto svoje normalne veličine.

"Ako pacijent putuje u svoju zemlju, preferiramo da ga zadržimo jos nedelju dana u Istanbulu tokom koje vršimo kontrole i testove, i ako je sve u granicama normale, onda on može da se vrati kući. Period boravka na bolničkom liječenju za primaoca jetre je malo duže i traje oko dva mjeseca", kaže doktor.

Ukoliko donor nije osoba koja je u krvnom srodstvu, etička komisija odlučuje od koga će se uzimati dio jetre. Donor mora da bude zdrava osoba, da nema nikakvo sistemsko oboljenje, funkcija jetre bi trebalo da bude normalna i bez prisustva hepatitisa i steatoze, a gornja starosna granica je oko 55.godıne. Operacija se ne preporučuje ukoliko primaoc ima neki malignitet, kardiološko ili pulmolarno oboljenje. Gornja starosna granica za primaoca je ranije bila 65 godina, dok je to danas oko 70 godına.

Više informacija:

Predstavništvo Adžibadema

Ulica 8. Marta 68 Podgorica 020/674-006 068/880-406 email: acibadem.montenegro@gmail.com

www.acibadem.rs