Miomir Mugoša ne ide sa mjesta direktora

"U tekstu se iznose netačni i neistiniti navodi iz nezvaničnih izvora o odlasku Miomira M. Mugoše sa pozicije direktora Poreske uprave, te nastavlja sa spekulacijama o razlozima neosnivanja Sektora poreske policije u Poreskoj upravi"
443 pregleda 4 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.12.2016. 20:38h

Iz Poreske uprave (PU) juče je saopšteno da direktor tog državnog organa Miomir M. Mugoša neće da napusti tu funkciju.

Iz PU su reagovali povodom teksta "Miomir Mugoša odlazi iz Poreske uprave?", koji je objavljen juče u "Vijestima".

"U tekstu se iznose netačni i neistiniti navodi iz nezvaničnih izvora o odlasku Miomira M. Mugoše sa pozicije direktora Poreske uprave, te nastavlja sa spekulacijama o razlozima neosnivanja Sektora poreske policije u Poreskoj upravi. Prije svega, kao što je javnost već više puta informisana, formiranje poreske policije u okviru Poreske uprave i nadležnosti iste nijesu propisane Zakonom o poreskoj administraciji, kojim su uređena prava i obaveze poreskog organa, niti Zakonikom o krivičnom postupku, kojim su definisana ovlašćenja policije, što predstavlja osnovnu zakonsku prepreku zbog koje ovaj sektor nije mogao biti predviđen Predlogom pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija.

Po važećem Zakonu o poreskoj administraciji u članu 6 tačke 19 i 20 propisane su obaveze i ovlašćenja Poreske uprave da izdaje prekršajne naloge, podnosi zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka i krivične prijave i prosljeđuje informacije, uključujući i poreske tajne, koje su otkrivene tokom krivične istrage ili se za njih saznalo pri prikupljanju drugih informacija, organima nadležnim za sprovođenje zakona, kada postoji osnovana sumnja da postoji prekršaj ili krivično djelo, a koje su u nadležnosti poreskih inspektora.

Samim tim, odluka da u novoj organizacionoj strukturi ne bude Sektora poreske policije nije donijeta na osnovu bilo čijih ličnih stavova i preferenci, već na osnovu trenutnih realnih zakonskih ograničenja. Sem toga, treba naglasiti da nijesu tačni navodi autora teksta o ličnom protivljenju Direktora Poreske uprave osnivanju Sektora poreske policije, imajući u vidu da je Miomir M. Mugoša u više navrata saopštio javnosti da je u potpunosti opravdano formiranje visokostručnog organa koji će zajedno sa policijom i tužilaštvom predstavljati glavnog nosioca aktivnosti u borbi protiv koruptivnih radnji u privredi, poreskih utaja, te krivičnih djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja, kada se za to stvore zakonski preduslovi. Imajući u vidu navedeno, apelujemo na medije da prestanu sa plasiranjem neprovjerenih i neistinitih informacija o pitanju poreske policije kojima se netačno informiše javnost, ali i nanosi šteta Poreskoj upravi, koja nastoji da i u postojećim formalnim i organizacionim uslovima iskoristi sve zakonom propisane mehanizme i dostupne resurse - poresku inspekciju, a u bliskoj koordinaciji sa ostalim državnim organima, za otkrivanje krivičnih djela i njihovih učinilaca u oblasti poreskog kriminaliteta", piše u reagovanju.

Bonus video: