Laserski tretman unio velike promjene u liječenje raka prostate

Testovi su obavljeni u 47 bolnica širom Evrope, a kod 49 posto pacijenata je zabilježena potpuna remisija. Kod samo 6 posto pacijenata je bilo potrebno uklanjanje prostate u poređenju sa 30 posto pacijenata koji nisu bili izloženi tretmanu
137 pregleda 1 komentar(a)
Laserski skalpel, Foto: AP
Laserski skalpel, Foto: AP
Ažurirano: 20.12.2016. 17:44h

Hirurzi koji su obavili laserski tretman rane faze raka prostate nazvali su ga "istinski transformativnim", piše BBC.

Laserski tretman se testira širom Evrope, a hirurzi koriste laser i lijek napravljen od bakterije koja se nalazi u morskim dubinama. Rezultat tretmana je eliminacija tumora, ali bez teških nuspojava.

Rezultati testiranja obavljenih na 413 muškaraca, objavljeni u magazinu The Lancet Oncology, pokazali su da kod polovine muškaraca više nema ni traga raku. Doživotna impotencija i inkontinencija su često cijena liječenja raka prostate operacijom ili radioterapijom.

Do devet od deset muškaraca nakon liječenja ima problema s erekcijom, kao i s kontrolisanjem mjehura. Zbog toga mnogi muškarci u ranoj fazi tumora biraju da čekaju te da se počnu liječiti tek kada tumor počne agresivno rasti.

"Ovo mijenja sve", rekao je profesor Mark Emberton, koji je isprobao tehniku na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

U tretmanu se koristi lijek napravljen od bakterije koja živi u totalnoj tami na morskom dnu, a koja postaje toksična samo kada je izložena svijetlosti.

Deset optičkih fiber lasera se ubacuju kroz perineum, prostor između anusa i testisa sve do kancerogene prostate. Kada se upali crveni laser, on aktivira lijek koji ubija rak i iza sebe ostavlja zdravu prostatu.

Testovi su obavljeni u 47 bolnica širom Evrope, a kod 49 posto pacijenata je zabilježena potpuna remisija. Kod samo 6 posto pacijenata je bilo potrebno uklanjanje prostate u poređenju sa 30 posto pacijenata koji nisu bili izloženi tretmanu.

Ono što je takođe važno, uticaj na seksualnu aktivnost i uriniranje ne traje više od tri mjeseca. Muškarci nisu imali značajnijih nuspojava nakon dvije godine.

"Potpuno sam izliječen od raka. Smatram se sretnim što sam primljen za tretman. Čeka me bezbrižan život", izjavio je 68-godišnji Gerald Capon, jedan od pacijenata.

Tehnologija je razvijena na Institutu Weizmann u Izraelu u saradnji s kompanijom Steba Biotech.

Bonus video: