NAGRADA COK-A

Ivović i Raković sportisti godine, Zlatičaninu specijalno priznanje

Izvršni odbor procijenio je da Ivović i Raković treba da podijele to priznanje
68 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Ivović, Foto: Reuters
Aleksandar Ivović, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 22:02h

Vaterpolista Aleksandar Ivović i karatistkinja Marina Raković najbolji su sportisti Crne Gore u 2016. godini, u tradicionalnom izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Izvršni odbor procijenjeno je da Ivović i Raković treba da podijele to priznanje.

Ivoviću je to drugo priznanje COK, nakon što je i prošle godine bio najbolji.

Karatistkinji Omladinca to je prva nagrada COK, nakon što je dva puta birana za sportistu Podgorice.

Ivović je priznanje zaslužio osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu i četvrtim mjestom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Raković je bila bronzana na Svjetskom prvenstvu u Lincu, a osvajala je medalje i na turnirima Premijer lige u Parizu i Istanbulu.

Predsjedica žirija Vesna Medenica kazala je da je žiri imao težak posao, navodeći da je ta težina bila u tome što je postojao izvandredan rezultat Dejana Zlatičanina koji nije mogao biti vrednovan. 

"Nasuprot njegovog rezultata imali smo okvirna ograničenja koja nam nameću olimpizam, odnosno olimpijska načela i pravilnik COK-a. Kod činjenice da imamo takav rezultat i nužnosti da ga moramo zanemariri jer ne podliježe u sistemu izbora pravilima koje je postavio MOK i kojih se COK mora pridržavati, morali smo konstatovati njegov veliki uspjeh i odlučili da ga proglasimo Sportskim podvigom godine", kazala je Medenica.

Ona je saopštila da je IO odlučio da nadležnim organima, koji su po zakonu ovlašćeni da dodjeljuju državna priznanja, predloži Zlatičanina za adekvatno državno priznanje njegovom pstvarenom sportsko prizanje.

"Ono što nije moglo kroz našu odluku proći, a da ne prekršimo olimpijsku povelju i njena načela, je da Zlatičanin nije član nacionalne reprezentacije.

To je član 2, a član 4 glasi da kod izbora sportiste godine primarno odlučuju kriterijumi najboljeg plasmana na zvaničnim međunarodnim takmičenjima, a to su OI , SP i EP, svjetski i evropski kup i Mediteranske igre. Kod takvih pravila bili smo dovedeni u situaciju da taj rezultatat moramo i možemo verifikovati samo kao sportski podvig godine, ali ne i kroz priznanje za najboljeg", kazala je Medenica.

Ona je saopštila da je žiri za sportistu godine IO predložio vaterpolistu Aleksandra Ivovića.

"Nacionalni olimpijski komitet po članu 11 izuzetno kroz IO može odlučiti da se za sportistu godine proglasi najviše dvoje sportista, a kako je bio tijesan rezultat u predlaganju žirija, IO COK odlučio da se Ivović i Raković budu sportisti godine", kazala je Medenica. 

Žiri, u kojem se nalaze predstavnici COK-a, vrhunski sportisti i predstavnici medija, na osnovu pristiglih kandidatura birali su danas između tekvondiste Balše Radunovića, karatistkinje Marine Raković, vaterpoliste Aleksandra Ivovića i džudiste Nikole Gardaševića.

Najbolji mladi sportisti su atletičarka Kristina Rakočević i vaterpolista Đuro Radović, dok su najbolje selekcije seniorska vaterpolo reprezentacija i Ženska seniorska košarkaška reprezentacija.

Predsjednik COK, Dušan Simonović, kazao je da je rezultat Zlatičanina fenomenalan.

"Dodjelom nagrade za sportski podvig godine željeli smo da pokažemo naš odnos prema njemu. Želimo da ga podstaknemo, a ne da sklonimo. Želimo da mu damo vjetar u leđa i pomognemo mu. Pružićemo mu svaku vrstu pomoći ako nam se obrati, ali do sada nije bilo zahtjeva. Predložićemo ga nadležnim državnim instutucijama za priznanje", kazao je Simonović. 

On je kazao da su i Raković i Ivović ostvarili vrhunske rezultate.

Svečano proglašenje najboljih sportista Crne Gore biće održano u petak (12 sati) u Vili Gorica.

Preporučujemo za Vas