Umijeće islamske minijature: Birane stranice Kurana Husein-paše Boljanića

"Nijedan pisani trag islamskog orijenta nema njegovu viševjekovnu starost ni ukupnu kaligrafsku umjetničku vrijednost"
207 pregleda 0 komentar(a)
kuran Husein-paše Boljanića, Foto: Goran Malidžan
kuran Husein-paše Boljanića, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.12.2016. 10:16h

Izložba "Umijeće islamske minijature - Kur’an Husein-paše Boljanića iz XVI vijeka", na kojoj su prvi put javnosti predstavljene reprezentativne stranice Kurana Husein-paše Boljanića otvorena je u holu Doma Vojske u Pljevljima.

Organizator izložbe je Zavičajni muzej u saradnji sa Islamskom zajednicom iz Pljevalja i dr Draganom Kujović, orijentalistom u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore.

Kujovićeva je istakla da je Kur’an Husein-paše Boljanića, koji se čuva u istoimenoj džamiji u Pljevjima, spada među najljepše rukopise sačuvane kod nas. Nastao je 987. godine po hidžri odnosno 1589. godine.

"Iako se vrijeme o njegovoj izradi procjenjuje na osnovu saznanja o naručiocu odnosno vlasniku Husein-paši, Kuran je u kožnom povezu s gotovo izbrisanim ukrasom, veličine 39 sa 28,5 cm, a debljine šest centimetara. Tekst je ispisan crnim mastilom u 13 redova na 233 lista. Unutar teksta i na marginama su 352 minijature rađene na zlatnoj podlozi. Od ovih ukrasa razlikuju se tačke u obliku pozlaćenog cvijeta i minijature najčešće u obliku kruga sa linijama izvučenim prema gore i dolje sa trouglastim ukrasom, ili cvijeta u crvenoj zelenoj, plavoj ili crnoj boji. Posebno su lijepo i raskošno ukrašene početne stranice, sa nadahnutim ukrasima u zlatu i pretežno plavoj boji”, rekla je Kujovićeva.

Ona je istakla da su zbog nepažljive konzervacije podaci o prepisivaču i mjestu izrade rukopisa izbrisani zajedno sa vremenom njegove izrade.

"Iz istog razloga oštećeni su mnogi ukrasi na bordurama. Kako god Kuran Husein pašine džamije, koji je došao do nas da lijepo izvučenim linijama božijeg slova do savršenstva precizno ucrtanim zlatnim tačkama obojenim trouglovima i stilizovanim cvjetovima, svjedoči o vremenu kada su tekovine islamskog umjetničkog stvaralaštva nalazile prostor i protagoniste i u našim krajevima. Sličnih svjedočanstava je u crnogorskim muzejskim i arhivskim vodovima ostalo malo. Zapravo nijedan pisani trag islamskog orijenta niti ima viševjekovnu starost niti ukupnu kaligrafsku umjetničku vrijednost i dragocjenost rukopisnog kurana Husein-pašine džamije”, rekla je Kujović.

Mujezin Husein-pašine džamije Jakub Durgut kazao je da je veoma mali broj posjetilaca džamije imao priliku da vidi Kuran zbog nemogućnosti adekvatne zaštite i čuvanja te vrijedne knjige.

"U posljednjih nekoliko godina imali smo obećanja da ćemo dobiti određeno postolje sa staklenimm zvonom, gdje postoji određena mikroklima ali od toga do danas nije bilo ništa", rekao je Durgut.

Bonus video: