Zaštitite sinuse

0 komentar(a)
prehlada, sinusi, Foto: Shutterstock
prehlada, sinusi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2016. 16:52h

Osobe koje imaju probleme sa sinusima dobro znaju koliko su neprijatni bol i pritisak u predjelu čela, nosa i obraza, otežano disanje, curenje i bolna sluzokoža u nosu... Ovi simptomi mogu da traju i do proljeća ako je upala hronična.

Da biste spriječii upalu, bilo bi dobro da jedete namirnice koje pomažu da se sinusi pročiste, a to su ren i luk, kao i one bogate vitaminima C i A. Osim toga, preporučuje se vruć čaj. Treba ga piti polako, gutljaj po gutljaj, a šolju držati blizu lica sve vrijeme kako biste udisali toplu paru bogatu ljekovitim sastojcima iz biljke.

Povremeno bi trebalo primjeniti i inhalaciju. Dovoljno je da se udiše nekoliko minuta vrela para od vode u koju ste dodali morsku so, bosiljak ili nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, pa da se sinusi pročiste i spriječe zdravstvene tegobe.

I klima-uređaji mogu da dovedu do upale sinusa, jer suv vazduh, isto koliko i hladnoća i vjetar, mogu da ugroze disanje. Stoga, ako imate probleme sa sinusima, redovno provjetravajte prostorije, a na grejna tijela stavite posude sa vodom ili mokru pamučnu tkaninu.

Bonus video: