Evo kako da se zagrijete kad je hladno

ako vam se čini da vam prija i topla kafa, kofein zapravo čini da više gubite tjelesnu toplotu
128 pregleda 0 komentar(a)
hladnoća, zima, Foto: Shutterstock
hladnoća, zima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2016. 07:59h

Zimski dani prosto zahtijevaju da povedete više računa o zdravlju. Ipak, to je lakše reći nego učiniti, budući da nam ne idu naruku čest boravak u zatvorenim prostorijama s mnogo ljudi, niske temperature i stres. Evo kako da se brzo zagrijete.

Ne pojačavajte grijanje

Kada iz zagrijanog stana pođete napolje, velika temperaturna razlika pokreće promjene u sićušnim krvnim sudovima koje mogu biti vrlo neprijatne. Zato se trudite da ne povećavate temperaturu u kući iznad 18-20 stepeni Celzijusa.

Pijte čaj

Iako vam se čini da vam prija i topla kafa, kofein zapravo čini da više gubite tjelesnu toplotu. Naime, on blokira receptore u krvnim sudovima i sprečava da se oni grče na hladnoći. Pošto ostaju prošireni, to znači da brže gubite toplotu. Zato odaberite neki čaj ili kafu bez kofeina.

Jedite mnogo proteina

Varenje proteina čini da se tjelesna temperatura poveća, više nego od varenja ugljenih hidrata i masti. Tijelo mora više da radi kako bi ih varilo, pa nas to usput i grije.

Ne stavljajte ruke u džepove

Kada je hladno, ljudi instinktivno stavljaju ruke u džepove. Međutim, mnogo je bolje pustiti ruke da vise sa strana. Ako zamahujete tokom hodanja, mišići će raditi bolje, podsticati cirkulaciju i stvarati tjelesnu toplotu.

Ne nosite vunenu kapu

Oko 30 odsto tjelesne temperature gubimo preko glave. Zato, kada kupujete kapu, neka to bude ona sa štitnicima za uši. Vuna nije dovoljno topla, pa je bolje da odaberete krzno ili vještačke materijale koji će izolovati vašu glavu.

Osim toga, uvijek dišite na nos, jer ćete tako štedjeti energiju. Naime, nozdrve i sinusi filtriraju vazduh i griju ga prije nego što dođe do pluća. Kada dišete na usta, nema mehanizma koji vas grije i onda gubite temperaturu.

Utoplite stomak

Potkošulje su zimi obavezne, a poželjno je da obmotate i poseban pojas koji štiti stomak od hladnoće.

Kada su udovi izloženiji hladnijim temperaturama od trupa, krvni sudovi u nogama i rukama se grče, a krv sprovodi ka stomaku. Ukoliko je dobro zagrijan, nećete gubiti tjelesnu temperaturu.

Bonus video: