Saradnik mafije glasa na Koniku sa lažne adrese

Vlasnik kuće koja je navodna Hajdarijeva adresa kaže da on nikada nije živio tu
365 pregleda 56 komentar(a)
Đenaro Hajdari
Đenaro Hajdari
Ažurirano: 18.12.2016. 07:29h

Uhapšeni švercer oružja i droge u Italiji - Đenaro Hajdari (33), zvani “Toni Crnogorac” upisan je u crnogorski birački spisak na osnovu lažne adrese prebivališta.

To je pokazalo istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG).

Hajdariju su prije nekoliko dana stavljene lisice u policijskoj akciji kodnog naziva “Omega”, koju je sprovela italijanska policija u regijama Lećea i Brindizija na jugu Italije.

Akcijom je, kako je tvrdila policija, razbijena organizovana kriminalna grupa koja se bavila preprodajom droge, podvođenjem prostitutki i prodajom oružja.

Italijanski mediji su prenijeli da Hajdari živi u romskom kampu “Panareo” u predgrađu Lećea i da je bio glavni snabdjevač oružjem mafije za koju je, osim oružja, nabavljao i drogu i prostitutke.

U evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP) piše da Hajdari (Gennaro Hajdari) živi u kući, koja se nalazi u Ulici husinjskih rudara u podgoričkom naselju Konik.

Međutim za Hajdarija niko od stanovnika te ulice nije čuo. Da se radi o lažnoj adresi, za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) potvrdio je i lično vlasnik kuće prijavljene kao prebivalište Hajdarija.

“Nikad nisam čuo za tog čovjeka. On nikada nije živio u mojoj kući. Već duži niz godina sam u Francuskoj i ovdje imam dugogodišnju podstanarku”, kazao je vlasnik S. B., čije je ime poznato redakciji. I podstanarka je potvrdila da Hajdarija nikad nisu vidjeli.

“Ja ovdje živim više od 20 godina. Ovdje taj čovjek nije stanovao nikad”, rekla je N. Ž.

Na sajtu “birači.me” može se vidjeti da Hajdari može uredno da glasa na izborima na biračkom mjestu - Osnovna škola “Božidar Vuković Podgoričanin” broj 84-D.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika - pravo da bira i da bude biran za poslanika ima državljanin koji je navršio 18 godina života, koji je poslovno sposoban i koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje dvije godine prije dana održavanja izbora.

Upravo u dijelu prebivališta birača nalazi se prostor za razne manipulacije. S obzirom na to da je adresa prebivališta lažna i da mediji u Italiji, prema podacima tamošnjih državnih organa, tvrde da živi u Italiji, Hajdari po svemu sudeći ne bi smio da se nalazi u crnogorskom biračkom spisku.

Kako i kada je to pravo dobio nije poznato. Crnogorski Zakon o registrima prebivališta i boravišta kaže da je MUP dužan da izvrši provjeru tačnosti adrese iz prijave prebivališta, prilikom promjene - upisa prebivališta.

Toni Crnograc, naveli su Italijani, poznat je lokalnoj policiji kao izvršilac raznih krivičnih djela. U septembru 2013. godine hapšen je zbog sumnje da je vođa bande specijalizovane za provale. On je prošle godine osuđen na kaznu od sedam godina zatvora zbog podvođenja prostitutki, iznude i povreda. Ta presuda još nije pravosnažna, tako da je Hajdari bio na slobodi.

Policija je Tonija Crnogorca prije nedavnog hapšenja počela da istražuje nakon što im je informacije o njegovim nelegalnim aktivnostima dao svjedok saradnik Điole Greko. U maju ove godine Greko je nadležnim organima saopštio da je za potrebe mafije nabavljao oružje od Hajdarija.

“Oružje smo plaćali kešom ili drogom, kokainom ili marihuanom. Kad smo dolazili u kamp, Toni je slao klince koji su odlazili na deponiju, odakle su donosili oružje. Tada mi je saopštio da oružje dolazi iz Crne Gore, sakriveno unutra do rezervoara od automobila”, kazao je Greko policiji i tužiocima.

Policijska akcija “Omega”, u kojoj je Hajdari uhapšen sa još 57 osumnjičenih kriminalaca, bavila se ozloglašenom italijanskom mafijom “Sakra Korona Unita”.

Ta kriminalna grupa je poznata po švercu narkotika i surovim likvidacijama članova klana.

Uprava policije ocijenilia Luku Bar kao rizičnu tačku šverca

Uprava policije u "Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori - SOCTA" za 2015. godinu navodi da je luka Bar rizična tačka šverca oružja iz Crne Gore. Takođe, to se navodi i za granični pojas sa Kosovom. "U Crnoj Gori su zabilježeni samo pojedinačni slučajevi krimumčarenja manjih količina oružja prema zemljama EU, dok nisu registrovani slučajevi organizovanog krijumčarenja oružja preko Crne Gore. Samo u pojedinim slučajevima članovi organizovanih kriminalnih grupa (OKG) bili su učesnici u procesu krijumčarenja", piše između ostalog u policijskom dokumentu.

Bonus video: