SUĐENJE ZA ŠVERC DROGE, ADVOKAT TVRDI:

Dio optužnice sud ukinuo nezakonito

Branilac Hadžibetija kazao da vanraspravno vijeće nije moglo da postupa u tom predmetu, već da je to moralo sudeće vijeće
106 pregleda 0 komentar(a)
Duško Martinović, Foto: Savo Prelević
Duško Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2016. 20:24h

Dio optužnice za međunarodni šverc droge vraćen je na ponovo odlučivanje, iako suđenje odavno traje. Takva odluka vanraspravnog vijeća Višeg suda je nezakonita. To je “Vijestima” rekao advokat Sava Kostić.

On je branilac okrivljenog Jonuza Hadžibetija, u predmetu u kome je prvooptuženi Duško Martinović. Njega, međutim, Viši sud nije pozivao na ročišta suprotno propisima.

Iz podgoričkog suda danima ne odgovaraju na pitanja Vijesti - ko je, kada i zašto napravio tu grešku.

Odluku o razdvajanju postupka u odnosu na Hadžibetija donijelo je vijeće u čijem su sastavu predsjednik Višeg suda Boris Savić i sutkinje Suzana Mugoša i Miljana Pavlićević.

U tom predmetu, nekoliko okrivljenih među kojima je i novinar istraživač Jovo Martinović, već 13 mjeseci su u pritvoru.

Hadžibetijev branilac kazao je da su sudije takvim postupanjem prekršili Ustav, Zakonik o krivičnom postupku, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Međunarodnu konvenciju za zaštitu prava odbrane.

“Stavljeno je van snage rješenje o potvrđivanju optužnice specijalnog državnog tužilaštva u odnosu na Jonuza Hadžibetija i stavljeno je van snage rješenje o suđenju u odsustvu tom okrivljenom. Pored svih nezakonitosti i nemogućnosti, ovakav stav Vijeća ima odlike skandaloznog. Ne postoji mogućnost da se u ovoj fazi vrati opet na kontrolu i potvrđivanje u jednom njenom dijelu, optužnica koja je jednom prošla kontrolu, koja je potvrđena i stupila na snagu i po osnovu koje su održani glavni pretresi. Kada je optužnica potvrđena i stupila na snagu, ne postoji pravni institut, ni odredba zakona koja omogućava da se ona vrati u fazu kontrole i potvrđivanja, tako da je veoma važno da vanraspravno vijeće navede na osnovu kog zakona temelje ovakvu odluku”, kazao je Kostić.

Objasnio je da vanraspravno vijeće uopšte nije moglo da postupa u predmetu koji je već u fazi suđenja.

“Specijalni tužilac je vanraspravnom vijeću uputio predlog za razdvajanje, a morao je i sudećem vijeću koje je o tome trebalo da odlučuje. ZKP ne predviđa mogućnost da vanraspravno vijeće razdvoji postupak u odnosu na jednog okrivljenog kada već teče postupak, jer oni nisu nadležni da odlučuju o razdvajanju, zato što se kod njih ne nalazi predmet. Postavlja se pitanje kako se u ovoj fazi postupka, kod održanog glavnog pretresa, predmet nalazi kod vanraspravnog vijeća. Jedino sudeće vijeće može da postupa, pa se postavlja pitanje odgovornosti sudija koji ovakvim postupanjem vrijeđaju prava na odbranu Hadžibetija i ostalih optuženih. Sa njima se pravno eksperimentiše. Odluka vanraspravnog vijeća je nezakonita”, rekao je Kostić.

Njemu je iz Višeg suda stigao poziv da 27. decembra prisustvuje ročištu za kontrolu optužnice u odnosu na Hadžibetija iako je nastavak suđenja zakazan za 19. januar.

Optužnica specijalne tužiteljke Mire Samardžić, kojom su Martinovići, Hadžibeti i još 11 osoba okrivljeni za međunarodni šverc droge potvrđena je 5. maja.

Pred vijećem sutkinje Vesne Pean 27. oktobra počelo im je suđenje, a na do sada održanim pretresima saslušani su svi okrivljeni. Kostić je rekao da je zbog svih povreda i nezakonitosti krivičnom odjeljenju Vrhovnog suda podnio zahtjev za zauzimanje pravnog stava.

Kostić: Kako će Hadžibetiju uručiti poziv?

Advokat Kostić tvrdi da je vanraspravno vijeće napravilo još jednu nezakonitost - stavilo van snage rješenje o suđenju Hadžibetiju u odsustvu.

"To znači da su ispunjeni uslovi da mu se sudi u njegovom prisusttvu, pa me živo interesuje da li su ga lišili slobode, kako će ga pozvati na suđenje, kako će mu se uručiti poziv za suđenje zakazno za 19. januar 2017. godine. Interesuje me i na osnovu kojeg zakona i koje odredbe Vijeće stavlja van snage ova rješenja i koji im zakon to omogućava. Napravljen je pravni kolaps. Viši sud treba da odgovor kako da se izađe iz njega. Oni pravnim egzibicijama pokušavaju da izađu iz ove situacije, a radi se o procesno-pravno bezizlaznoj situaciji. Ovakva odluka predstavlja samo nastavak grešaka i povrede prava okrivljenog na odbranu i pravično suđenje. Idu iz greške u grešku i prave totalne nezakonitosti”, rekao je Kostić.

Za isto krivično djelo istovremeno status svjedoka i okrivljenih

Ukoliko bi odluka vijeća Višeg suda ostala na snnazi, došlo bi se u situaciju da Jonuz Hadžibeti u istom predmetu bude i okrivljeni i svjedok, pojašnjava Kostić.

“Tačkom 7 optužnice Hadžibeti je sa Duškom Martinovićem, Željkom Vujačićem i Jovom Martinovićem optužen za krivično djelo neovlašćena trgovina drogom. Ukoliko bi se desilo da se razdvoji postupak u odnosu na Hadžibetija, došli bismo u situaciju da u tom predmetu okivljeni Martinovići i Vujačić imaju status svjedoka. Dakle, razdvajanjem postupka i posebnog suđenja stvorila bi se apsurdna situacija - da optuženi za isto krivično djelo imaju istovremeno status i okrivljenih i svjedoka. Ovakvim rješenjm spaja se nespojivo, što je nemoguće, ali će se razdvajanjem postupka u odnosu na Hadžibetija doći do takvog stanja stvari”, rekao je advokat.