Smrtonosni hici ispaljeni iz “kalašnjikova”

Prema navodima optužnice, Budvani Ratko Vušović i Vasilije Rafailović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je likvidirala Đorđa Boretu. Od više ispaljenih hitaca iz automatske puške, kao slučajna žrtva tada je stradao doktor u penziji Dragan Zečević, dok je vlasnik lokala Ivo Stanišić ranjen
238 pregleda 0 komentar(a)
ubistvo Budva, ubistvo Đorđe Boreta, Đorđe Boreta, Foto: Vuk Lajović
ubistvo Budva, ubistvo Đorđe Boreta, Đorđe Boreta, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.12.2018. 16:47h

Vještak balističar Božidar Bakić kazao je danas u nastavku suđenja optuženim za ubistva Đorđa Borete i Dragana Zečevića, da su svih 12 čaura koje su pronađene na mjestu ubistva ispred lokala "Trofej" u Bečićima, ispaljene iz automatske puške tipa “kalašnjikov”. Dodao je da se osoba koja je je pucala ili kretalo ili mijenjalo ugao uzdužne ose cijevi u odnosu na objekat (lokal "Trofej").

Na pitanje branioca prvooptuženog Vasilija Rafailovića, advokata Vladimira Horovica iz Beograda, vještak je kazao da je tip puške utvrdio na osnovu opštih i individualnih karakteristika koje ostaju nakon ispaljenja. Bakić je ostavio mogućnost, na osnovu sagledavanja skice lica mjesta, da se čaura nakon ispaljenja obije o prepreku i padne na lice mjesta. Naveo je i to da se stajna tačka lica koje je pucalo ne može tačno odrediti.

"Svaka pretpostavka o stajnoj tački lica koje puca bila bi nepouzdana imajući u vidu konfiguraciju terena i blizinu objekta u čijem pravcu su ispaljeni projektili. Na osnovu mjesta udara projektila može se zaključiti da su projektili ispaljeni iz pravca neposredno pored terase objekta gdje se desio sporni događaj, te da je mijenjan ugao ispaljenja u odnosu na objekat (lice se kretalo ili mijenjalo ugao uzdužne ose cijevi u odnosu na objekat)", naveo je Bakić. Dodao je da nakon ispaljenja projektila iz "kalašnjikova" čaure ispadaju unaprijed i udesno na rastojanju od sedam do osam metara od lica koje puca, ako je to lice u stojećem anatomskom položaju.

Prema navodima optužnice, Budvani Ratko Vušović i Vasilije Rafailović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je likvidirala Đorđa Boretu. Od više ispaljenih hitaca iz automatske puške, kao slučajna žrtva tada je stradao doktor u penziji Dragan Zečević, dok je vlasnik lokala Ivo Stanišić ranjen.

Suđenje se nastavlja 17. decembra.

Bonus video: