Vremeplov: Vlada brine samo za prihode

“Nažalost, povećanje budžetskih prihoda nije po sljedica oživljavanja CG ekonomije, već pritiska na postojeće privredne subjekte da ispunjavaju poreske obaveze. Štaviše, prihodi centralnog budžeta već su na nivou 30% BDP, što je isuviše veliko učešće za malu i otvorenu ekonomiju kakva je CG”, piše u istraživanju
0 komentar(a)
Njemačka marka, Foto: Shutterstock
Njemačka marka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2016. 10:03h

U cilju poboljšanja budžetske situacije, Vlada, prema istraživanju podgoričkog Instituta za strateške studije i prognoze, završava samo lakši dio posla - povećanje budžetskih prihoda, dok ne obraća pažnju na rashode koji rastu brže od prihoda.

“Nažalost, povećanje budžetskih prihoda nije po sljedica oživljavanja CG ekonomije, već pritiska na postojeće privredne subjekte da ispunjavaju poreske obaveze. Štaviše, prihodi centralnog budžeta već su na nivou 30% BDP, što je isuviše veliko učešće za malu i otvorenu ekonomiju kakva je CG”, piše u istraživanju.

U Institutu tvrde da još nije sprovedena čvrsta kontrola i racionalizacija budžetskih rashoda. Prema njihovom proračunu, ukupni rashodi, keš rashodi i kreirani dugovi, na kraju godine premašiće planirane za preko 20%.

Bonus video: