Modulacija gena zaustavljaće starenje i podmlađivati ljude

Ovo je i prvi put da je uspješno sprovedena terapija reprogramiranja ćelija kod životinja i njihovo vraćanje unazad
213 pregleda 1 komentar(a)
starenje, Foto: Shutterstock
starenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2016. 16:14h

Sijeda kosa, bore i fizičke boljke koje se inače pojavljuju u starosti mogle bi biti reverzibilne, prema mišljenju naučnika.

Tim naučnika je otkrio kako nova terapija genima ima nevjerovatan učinak na podmlađivanje miševa.

Nakon šest sedmica terapije miševi su izgledali mlađe, imali ravnije kičme i bolje kardiovaskularno zdravlje. Živjeli su 30 posto duže, a i brže su se oporavljali od povreda.

"Naše istraživanje je pokazalo kako starenje ne mora biti jednosmjerna ulica. Sa pažljivim modulacijama, starenje bi se moglo okrenuti i vratiti unazad", rekao je Juan Carlos Belmonte koji je vodio studiju u Salk institutu u Kaliforniji.

Otkriće nove genske terapije još uvijek nije dostupno za primjenu na ljudima. Kliničke studije vršiće se još decenijama, ali značajno je samo otkriće ove terapije u tretiranju starenja i raznih stanja koje s njom dolaze.

Naučnici žele dokazati kako starenje nije proces fizičke iscrpljenosti tokom života već da je rezultat genetskih promjena koje uzrokuju starenje tijela. Starenje neće moći biti prekinuto niti će ljudi biti besmrtni, ali će biti moguće usporiti unutrašnji genetski sat zbog kojeg starimo.

Ovo je i prvi put da je uspješno sprovedena terapija reprogramiranja ćelija kod životinja i njihovo vraćanje unazad. Hemikalije koje se koriste u terapiji mogle bi se, putem injekcija ili krema koristiti kako bi se podmladile kosti, mišići i koža, piše Guardian.

Bonus video: