Okruženje: Saradnja mladih u regionu

Sagovornici vjeruju da će Kancelarija zainteresovati mlade ljude iz ovih šest zemalja i da će ih pokrenuti da upoznaju jedni druge i da više sarađuju.
62 pregleda 0 komentar(a)
Okruženje 10, Foto: Okruženje
Okruženje 10, Foto: Okruženje
Ažurirano: 16.12.2016. 12:07h

Početkom naredne godine počeće da radi regionalna Kancelarija za saradnju mladih, kao plod inicijative začete u okviru „Berlinskog procesa“. Uz pomoć lidera regiona, mnogih nevladinih organizacija i EU, mladi ljudi iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova realizovali su ovu ideju, sa ciljem da se bolje upoznaju, razbiju predrasude, pokrenu dijalog i okrenu se zajedničkoj budućnosti u Evropi.

Upravo je saradnja mladih i otvaranje Kancelarije tema večerašnje emisije „Okruženja“, a o tome će razgovarati Edin Koljenović (Crna Gora), Krešnik Loka (Albanija), Marija Bulat (Srbija) i Amela Sačić (Bosna i Hercegovina).

Sjedište Kancelarija za saradnju mladih biće u Tirani, sa lokalnim kancelarijama u Podgorici, Beogradu, Sarajevu, Skoplju i Prištini. Kancelarija će podsticati projekte koji doprinose aktivizmu mladih i njihovom učešću u kulturi, nauci, obrazovanju...

Veliku podršku ovoj regionalnoj inicijativi pružila je francusko-njemačka kancelarija za mlade, koja je nastala prije više od pola vijeka, u trenucima formalnog pomirenja dva velika evropska rivala. Ta inicijativa je vremenom jačala veze francuske i njemačke omladine i ohrabrivala kontakte i saradnju. Ta kancelarija danas sarađuje sa više od 6.000 institucija, partnera i projektnih organizacija i dokazala se kao svojevrsna laboratorija za transnacionalne projekte i evropsku saradnju, a neki od tih projekata otvoreni su i za „treće zemlje“, posebno ako doprinose procesu pomirenja.

Sagovornici vjeruju da će Kancelarija zainteresovati mlade ljude iz ovih šest zemalja i da će ih pokrenuti da upoznaju jedni druge i da više sarađuju.

Emisiju ‘’Okruženje’’ pogledajte večeras u 20h na TV Vijesti.

Bonus video: