Rajku Kuljači dvije i po, Draganu Maroviću dvije godine zatvora

To je današnja presuda Apelacionog suda Crne Gore koju je donio predsjednik Vijeća Apelacionog suda, sudija Milić Međedović
276 pregleda 65 komentar(a)
Rajko Kuljača, Dragan MArović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rajko Kuljača, Dragan MArović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.12.2016. 13:25h

Bivši predsjednik opštine Budva Rajko Kuljača osuđen je na dvije i po, a nekadašnji sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva Dragan Marović na dvije godine zatvora, jer su zloupotrebom službenog položaja pribavili imovinsku korist preduzeću Zavala Invest i oštetili opštinski budžet za 820.000 eura.

Ostali okrivljeni u ovom slučaju Đorđe J. Pinjatić, predsjednik Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu vode, članovi komisije Dragan S. Žinić, Slobodan Š. Đurović, Stevan Đ. Vučetić, Sreten N. Tomović, Novak P. Stanojević i Marko S. Kaloštro i Dragan M. Sekulić osuđeni su na po godinu dana zatvora.

To je današnja presuda Apelacionog suda Crne Gore koju je donio predsjednik Vijeća Apelacionog suda, sudija Milić Međedović.

Piperović razočaran: Šokiran sam, ne mogu da dođem k sebi, ovo je neko sugerisao

Kuljačin branilac advokat Zoran Piperović, nije krio razočarenje.

"Ja sam potpuno šokiran ovakvom presudom. Ja ne mogu da dođem k sebi, da budem iskren. Mislim da je bilo neprijatno i sudiji Međedoviću. Ovo je po meni, neka me opet kazne, neko debelo sugerisao. Koje su to sile ne znam. Elementarna stvar za prvu tačku optužnice nije utvrđena, da li su okrivljeni članovi Komisije znali, kada su sačinjavali izvještaj o vrijednosti izvedenih radova na Osmozi, šta će da posluži Kuljači I Maroviću. Taj dokaz nije proveden. O tome nije bilo ni riječi. To je abeceda za oslobađajuću presudu. Što se tiče tačke dva optužnice, za Kuljaču i Sekulića, da je inkriminacija krivičnog djela data u prezentu. Rješenje i odobrenje za gradnju turističkog kompleksa na Zavali donijeto je 2008., a ovo je sada 2016. U pravnom poretku imamo osam godina odobrenje za izgradnju, a Kuljača i Sekulić su za taj dio osuđeni po godinu. Ja ne mogu da vjerujem. Siguran sam da ovo nije iz volje, iz glave i pravničkog znanja ovih sudija koji su ovo presudili. Nekome treba ova presuda i neko je rekao da treba da budu osuđeni. Zašto im treba nije mi jasno. Sveta stvar i na prvom mjestu je utvrđivanje istine. Nema nikakvog uslova, niti treba državi uslov za ovo ili ono. Bolje da sada ne kažem što ja mislim. Moja pretpostavka je koju ja ne mogu da dokažem da je neko sugerisao i u to sam siguran. Neko je zvao i neko je pričao to je hiljadu odsto. Ako me pitate ko, ja mogu da naslućujem, ali ne mogu da kažem imena, jer nisam siguran", izjavio je Piperović.

Đukanović očekivao oslobađajuću presudu

Branilac okrivljenog Dragana Marovića, advokat Dragoljub Đukanović, kazao je da je očekivao oslobađajuću presudu.

"Evo kao što ste bili svjedoci, čuli ste da su žalbe branilaca u dijelu koji se odnosi na kazne usvojene a da je žalba specijalnog tužioca odbijena kao neosnovana. Posljedica svega ovoga je, da će se moći podnijeti vanredni pravni ljekovi, na ovakvo nešto se neće imati pavo žalbe Vrhovnom sudu. Međutim, dok ne sagledamo odluku i ne vidimo tačno kako je Apelacioni sud to odlučio i napisao ne mogu detaljnije o tome da pričam. Ono što mogu da kažem ako je odluka samo u dijelu o kazni bila onda ne znam čemu je i zašto otvaran i pretres i zašto je bio pozivan vještak građevinske struke. Međutim Apelacioni sud je donio odluku kakvu je donio mi ćemo na takvo nešto svakako izjaviti inicijativu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti Vrhovnom državnom tužilaštvu i nakon toga te odluke odlučiti o daljim našim koracima. Da budem iskren očekivao sam oslobađajuću presudu. Tu su neke druge formalno-pravne stvari o kojima ja razmišljam prilikom ovakve presude i mislim da po meni da su ovi ljudi trebali da budu oslobođeni jer ovdje nema sigurno umišljaja na njihovoj strani, a samim tim da nema ni krivičnog djela. Ova presuda je svakako pravosnažna od momenta kada bude uručena i napisana. Ona svakako u tom momentu postaje i izvršna i mogu da budu pozvani svi na izdržavanje zatvorskih kazni koje su dobili", pojasnio je Đukanović.

U optužnici se navodi da su u periodu od septembra 2007. do decembra 2008. godine, u Budvi, radi realizacije zaključaka sa Kolegijuma predsjednika Opštine Budva 14. 09. 2007, u svojstvu službenih lica - Kuljača kao predsjednik Opštine Budva i Marović kao sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti pribavili imovinsku korist privrednom društvu „Zavala Invest“, a Opštini Budva nanijeli štetu, u čemu su im umišljajno pomogli predsjednik i članovi komisije.

Kuljača i Marović su suprotno ugovoru od 11. 06. 2007. kojim se Opština Budva obavezala da će biti investitor građevinskih, elektro i vodovodnih radova na izgradnji „Postrojenja za desalinizaciju morske vode“ na poluostrvu Zavala i suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kako bi pribavili imovinsku korist privrednom društvu „Zavala Invest", čiji su osnivači privredno društvo „Moninvest“ D.O.O. Budva u vlasništvu Dragana Sekulića i Svetozara Marovića i privredno društvo „Slav Inn“ u vlasništvu Vječeslava Lejbmana, optuženi Kuljača nije donio odluku o pokretanju i sprovođenju otvorenog postupka javne nabavke za ove radove, a optuženi Marović dogovorio sa „Zavala Invest“ da to privredno društvo finansira i izgradi objekat „Postrojenje za desalinizaciju morske vode Zavala“, bez prethodno utvrđene količine i cijene radova i odobrenja za postavljanje objekta za smještaj postrojenja, a u ovim dogovorima je učestvovao i optuženi Pinjatić.

Kuljača je 25. 09. 2008. rješenjem imenovao Komisiju za procjenu vrijednosti izvedenih radova koju su sačinjavali optuženi Pinjatić, kao predsjednik i Žinić, Đurović, Vučetić, Tomović, Stanojević i Kaloštro, kao članovi komisije, koji su optuženima Kuljači i Maroviću stvaranjem uslova, umišljajno pomogli da „Zavali Invest“ pribave imovinsku korist. Komisija je 13. 10. 2008. sačinila izvještaj u kojem su količine do tada izvedenih radova procijenili na iznos od 4.403.886,55 eura, koji je za 821.599 eura veći od troškova koje je „Zavala Invest“ Budva, kao investitor, imala za izvođenje tih radova. Istog dana 13. 10. 2008. kada je izvještaj sačinjen, Lazar Rađenović i Milenko Medigović, potpredsjednici Opštine Budva su u ime optuženog Kuljače sa „Zavala Invest“ zaključili predugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta kojim su se ugovorne strane sporazumjele da će se troškovi koje je „Zavala Invest“ imala za izgradnju objekta kompenzirati sa obavezama „Zavala Invest“ prema Opštini na ime komunalija. Okrivljeni su privrednom društvu„Zavala Invest“ pribavili imovinsku korist od 821.599 eura, a budžetu Opštine Budva nanijeta šteta u istom iznosu.

U drugoj tački optužnice se navodi da je optuženi Kuljača u periodu od druge polovine novembra 2007. do decembra 2008, iskorišćavanjem svog službenog položaja pribavio korist privrednom društvu„Zavala Invest", a optuženi Sekulić kao izvršni direktor i osnivač privrednog društva „Moninvest" čiji je drugi osnivač Svetozar Marović, zaključujući Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti na poluostrvu Zavala sa privrednim društvom "Slav inn", u kojem je kao bitne obavezne kumulativne uslove ugovora dogovorio da će u roku od 12 mjeseci Opština Budva raspisati tender za izbor partnera na kojem će kao najbolji ponuđač biti izabran „Slav Inn" zajedno sa „Mon-investom" ili njihova zajednička kompanija i da će Opština Budva donijeti odluku o zajedničkoj gradnji hotelskog kompleksa sa navedenim privrednim društvom u kojoj će Opština Budva participirati sa svojim zemljištem i po osnovu toga dobiti 15% izgrađenih objekata, te da će usvojiti detaljni urbanistički plan, urbanistički projekat ili drugi planski dokument kojim se predviđa izgradnja hotelskog kompleksa na nepokretnostima i parcelama koje će biti predmet ugovora sa Opštinom bruto površine od 84.000 m2, i tako umišljajno podstrekao Kuljaču da započne realizaciju ugovorenih „obaveza". Tako je Kuljača i započeo dana 30. 11. 2007. na način što je donio Odluku o izradi Urbanističkog projekta „Turistički kompleks Zavala", te suprotno Zakonu o javnim nabavkama donio Odluku o pokretanju i sprovođenju postupka javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za izradu Urbanističkog projekta „Turistički kompleks Zavala" putem šoping metode koju je sprovela Agencija za planiranje prostora i kao najpovoljnijeg ponuđača izabrala „Zavod za izgradnju Budva", a ovaj ugovorom angažovao privredno društvo „Montenegro projekt" D.O.O. Podgorica, koje je za izradu projekta koristilo idejne projekte „Zavala Investa" po kojima je u novembru 2007. već bila započeta bespravna gradnja turističkih vila na Zavali.

Nakon što je u aprilu 2008. obaviještena javnost da je podnijeta krivična prijava državnom tužilaštvu Crne Gore, povodom bespravne gradnje na Zavali, dana 08. maja 2008. privredno društvo „Moninvest" istupilo iz „Zavala Invest", a 09. maja 2008. iz privrednog društva „Moninvest" istupio je Marović Svetozar, a istog dana Vječeslav Lejbman i optuženi Sekulić kod Osnovnog suda u Cetinju ovjerili aneks ugovora kojim su prestale da važe odredbe bitnih uslova ugovora. Pri čemu, Kuljača u namjeri da „Zavala Invest" pribavi korist, iako su ga Ministarstvo za ekonomski razvoj Crne Gore i lokalna uprava Opštine obavijestili da se objekat bespravno gradi, a o toj bespravnoj gradnji je bio upoznat i kao predsjednik Koordinacionog tijela za preduzimanje operativnih mjera za sprječavanje bespravne gradnje na teritoriji Opštine Budva, nije u skladu sa Statutom Opštine Budva vršio nadzor nad radom lokalne uprave i nije, prema Zaključku Vlade Crne Gore od 24. 04. 2008, zahtijevao od Komunalne policije da preduzme radnje u okviru svoje nadležnosti - donese rješenje o rušenju objekata i realizuje, već je tako privrednom društvu „Zavala Invest" pribavio korist u vidu privilegije da mimo zakonskih uslova započne i gradi objekat na poluostrvu Zavala.

Sudija Suzana Mugoša u trećem sudskom procesu pred Višim sudom u Podgorici, u junu 2015. godine osudila je bivšeg predsjednika Opštine Budva Rajka P. Kuljaču na pet godina zatvora zbog krivičnih djela produženo krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, dok je Sekretar za investicije Dragan J. Marović, zbog zloupotrebe službenog položaja osuđen na četiri godine zatvora. Đorđe J. Pinjatić, predsjednik Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu vode, osuđen je na tri godine zatvora, dok su članovi komisije Dragan S. Žinić, Slobodan Š. Đurović, Stevan Đ. Vučetić, Sreten N. Tomović, Novak P. Stanojević i Marko S. Kaloštro, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja pomaganjem, osuđeni su na po dvije godine zatvora. Dragan M. Sekulić je zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekavanja, osuđen je na tri i po godine zatvora.

Apelacioni sud Crne Gore je u januaru ove godine odlučio da otvori pretres u predmetu “Zavala” protiv optuženih Rajka Kuljače I Dragana Marovića i ostalih okrivljenih, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Do sada je Apelacioni sud dva puta ukidao osuđujuće presude Višeg suda - Kuljači i Maroviću I vraćao predmet na ponmovno suđenje. Kako je I treća presuda faktički ukinuta, to je Apelacioni sud po zakonu odlučio da otvori pretres.

Iz tog suda je saopšteno da su osnovane žalbe advokata odbrane, pa kako presudu za Zavalu više nije moguće ukinuti, to je sudsko vijeće radi otklanjanja bitnih povreda, odlučilo da se održi glavni pretres.

„Na sjednici vijeća, na kojoj se raspravljalo povodom žalbi izjavljenih na presudu u predmetu „Zavala“ kojom su optuženi oglašeni krivim, vijeće Apelacionog suda Crne Gore je našlo da su osnovane izjavljene žalbe advokata. Ovim žalbama se ukazuje na bitne povrede odredaba Zakonika o krivičnom postupku, pa je vijeće Apelacionog suda, našavši te povrede, utvrdilo da su razlozi o odlučnim činjenicama protivurječni. Pa kako shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, presudu više nije moguće ukinuti, to je vijeće Apelacionog suda, radi otklanjanja tih bitnih povreda, odlučilo da se održi pretres pred Apelacionim sudom“, izjavila je “Vijestima” portparol Apelacionog suda.

Bonus video: