NOVINAR O SAOPŠTENJU UP I UKIDANJU POLICIJSKE ZAŠTITE

Softić: Policija manipuliše poluistinama

Novinar je kazao i da je jedan od kriminalaca od kojih mu je, valjda, prijetila opasnost, juče “slučajno” sjedio u kafiću u koji novinar jedino i izlazi u Beranama
4 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2019. 21:55h

Novinar Tufik Softić kazao je juče da predstavnici Uprave policije manipulišu poluistinama i negirao tvrdnje iz saopštenja koje se tiče njegovog policijskog obezbjeđenja.

Beranac je prekjuče kazao da su ga telefonom obavijestili da više neće imati policijsku zaštitu, pa je reagovala UP:

“Softić je juče (utorak) pozvan da dođe u organizacionu jedinicu Uprave policije nadležnu za sprovođenje mjera zaštite, kako bi mu navedena procjena bila predočena. On je međutim kazao da nije u mogućnosti da dođe i insistirao je da mu se telefonskim putem saopšti”.

Novinar međutim tvrdi da su to poluistine.

“Puna istina je da sam u ponedjeljak posredno dobio poziv da dođem do Podgorice, ali u tom trenutku ne znajući zbog čega. Zamolio sam da me neko direktno nazove i kaže da li je hitno, budući da živim 150 kilometara od Podgorice i da bih mogao da isplaniram dan dolaska. U tom trenutku apsolutno nijesam bio obaviješten o čemu se radi. U utorak ujutro sam dobio poziv od gospođe Doris Đelević, koja mi je odmah saopštila da mi je prestao status štićene ličnosti. Suština je da sam ja, što bi narod rekao, iz neba u rebra obaviješten o prekidanju fizičke zaštite. Ni pet, ni deset, ni mjesec dana ranije, što je vrlo indikativno”, kazao je Softić.

Rekao je da ni juče nije dobio pisano obrazloženje o ukidanju policijske zaštite, ali i konstatovao da je dobro što se o tome  policija  sama oglasila.

“UP je saopštila da 'službe nadležne za procjenu bezbjednosti nisu registrovale bilo kakva saznanja koja bi u ovom momentu ukazivala na rizike u odnosu na ovo lice'. Ono što je meni objašnjeno u tom telefonskom ragovoru je to da se 'ne uzimaju samo te procjene, već je to mnogo kompleksnije i da to spada u domen tajnosti podataka'. Upravo sam tražio i sada tražim da mi uz dodatno objašnjenje neko ovo potpiše i da znamo ko stoji iza odluke o uskraćivanju fizičke zaštite. Da li je to što tražim mnogo ili je nezakonito... Ili možda ne treba da znam od koga mi je prije tri godine prijetila opasnost, a sada više ne prijeti”.

Novinar je kazao i da je jedan od kriminalaca od kojih mu je, valjda, prijetila opasnost, juče “slučajno” sjedio u kafiću u koji novinar jedino i izlazi u Beranama.

“Imam pravo da mislim da je sve što se ovih dana dešava u vezi sa mojim slučajem - pobjeda mafije nad državom”, ocijenio je Softić.

Novinar je 27. februara 2014. godine dobio policijsko obezbjeđenje, nakon što je ANB procijenila da je ugrožen. Brutalno je pretučen 1. novembra 2007. kada su ga dva maskirana napadača izudarala palicama, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Posljednji napad na Softića desio se 11. avgusta 2013. kada je u njegovo dvorište bačen eksploziv.

 Policija i tužilaštvo nijesu riješili te slučajeve.

Uprava policije juče je saopštila da oni ne odlučuju o dodjeljivanju i ukidanju zaštite, te da je taj postupak bio u skladu sa procjenama bezbjednosti.

HRA: Šta se promijenilo u odnosu na 2014. godinu?

Iz Akcije za ljudska prava ( HRA ) saopštili su da ukidanje policijskog obezbjeđenja Softiću predstavlja još jedan udarac na novinara koji je u javnom interesu istraživao o organizovanom kriminalu.

“Imajući u vidu suštinske nezainteresovanosti državnih organa da ostvare pravdu zbog napada na Softića, nije veliko iznenađenje ni to što mu je sada ukinuto obezbjeđenje i to bez obrazloženja u čemu se njegova situacija danas razlikuje od one iz 2014. kada mu je ono dodijeljeno”.

Podsjetili su da je Softić preživio pokušaj ubistva i eksploziju u porodičnom dvorištu, ali i da je istraga za prvi slučaj otvorena tek sedam godina poslije i bez rezultata zatvorena poslije godinu i po.

“U istrazi su zabilježeni očigledni propusti nadležnih tužilaca i policije, koji predstavljaju kršenje međunarodnog standarda prava na djelotvornu istragu napada na život, pa je Softić zbog toga uz podršku  HRA  i Media Law Defence Initiative iz Londona podnio ustavnu žalbu i pokrenuo parnični postupak za naknadu štete. Uprkos prijavi tih propusta vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, tužilaštvo je do danas po prijavi postupilo samo djelimično, tako što je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo da u radu državnih organa ne prepoznaje krivična djela koja su u nadležnosti tog tužilaštva. U međuvremenu je tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivice zbog lažnog svjedočenja sa čovjekom iz kriminalnog miljea, koga je Softić među prvima sumnjičio za učešće u napadu na njega”.