STUDIJA OBJAVLJENA OVE NEDELJE

Kengur metoda čini nedonoščad zdravijom

Stopa smrtnosti među bebama koje su bile u inkubatoru je bila 7,7 posto, dok je ta stopa kod beba o kojima je brinuto kengur metodom bila 3,5 posto
101 pregleda 0 komentar(a)
Beba, Foto: Shutterstock
Beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2016. 18:14h

Prijevremeno rođene bebe koje su isključivo dojene i koje su s roditeljima konstatntno ostvarivale kontakt koža na kožu kasnije će biti pametnije, imaće veće plate i manje stresan život u odnosu na bebe koje su sve vrijeme bile u inkubatoru, pokazala je nova studija koja je objavljena ove sedmice.

U istraživanju su učestvovali mladi od 18 do 20 godina koji su rođeni prije termina, a koji su ili bili u inkubatoru ili su imali kontakt s majkom, takozvanu kengur metodu.

Kengur metoda podrazumijeva postavljanje bebe u kengur poziciju na majčina prsa što je moguće prije nakon porođaja, uz isključivo dojenje. U tom slučaju, važno je da majka i beba što prije odu iz bolnice nakon čega godinu dana bivaju pod strogim nadzorom stručnjaka.

Istraživači su ispitivali 264 osobe koje su po rođenju težile 1.800 grama i utvrdili da je kengur metoda odigrala značajnu ulogu u zaštiti od prerane smrti. Stopa smrtnosti među bebama koje su bile u inkubatoru je bila 7,7 posto, dok je ta stopa kod beba o kojima je brinuto kengur metodom bila 3,5 posto. Osim toga, otkrivene su i brojne druge prednosti kao što su znatno bolji razvoj mozga, plata veća za 53 posto, bolji porodični život, te manje agresivnosti i hiperaktivnosti.

"Ova studija pokazuje da je kengur metoda utiče na društveno ponašenje i odnose 20 godina nakon rođenja", rekla je Nathalie Charpak iz Udruženje Kengur u Bogoti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna od 10 beba u svijetu je nedonošče. Mnoge od onih koje prežive imaju određenu vrstu invaliditeta, uključujući poteškoće u učenju i probleme sa vidom i sluhom. Doktor Peter Singer ističe da u zemljama u razvoju, gdje su inkubatori rijetkost ili su nepouzdani, kengur metoda može spasiti živote beba, prenosi klix.ba.