Mujović: Opet prijećeno meni i mojoj porodici, sve sam predao Katniću

Sud odredio medicinsko vještačenje Mujovića i Marovića kako bi se utvrdilo da li mogu da prate suđenje
197 pregleda 24 komentar(a)
Veselin Mujović, Foto: Boris Pejović
Veselin Mujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2016. 18:28h

Vještak Dragana Čukić treba da utvrdi da li su Veselin Mujović, ali i Svetozar Marović sposobni da prate suđenje u podgoričkom Osnovnom sudu, gdje se Mujoviću sudi da je na prevaru od Marovića i oca Lazara Rađenovića, Ljubomira Rađenovića uzeo 910.000 eura, nudeći im pomoć u istragama koje je Specijalno tužilaštvo vodilo protiv Marovića i Rađenovića.

To je odluka sudije Rada Ćetkovića, koji je odredio medicinsko vještačenje za Mujovića i Marovića.

Mujović je danas u sudnici rekao da je u veoma lošem zdrastvenom stanju, da je prije nekoliko dana pomiješao događaje i ljude, da ne može da se sjeti pola stvari, zbog jake i kako kaže pogrešne terapije, koja mu se daje zbog njegovog zdrastvenog stanja.

"Svjedoci mogu reći da sam lopov, transvestit, šta hoće, ja neću moći da se odbranim", rekao je, između ostalog, Mujović.

On je zamolio sud da odloži suđenje, a njegov advokat Miloš Vuksanović je opet predložio da se uradi medicinsko vještačenje, tvrdeći da njegov branjenik nije u stanju da prati tok suđenja i iznese ostatak odbrane.

Mujović je danas istakao i da mu je juče opet prijećeno, i njemu i njegovoj porodici, te da je te prijetnje danas predao specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Vuksanović je "Vijestima", nakon suđenja, rekao da o novim prijetnjama Mujoviću trenutno ne zna ništa.

"Čuo sam kao i vi danas na glavnom pretresu, međutim simptomatično je da se te prijetnje uvijek ponavljaju ili dešavaju neposredno prije svakog glavnog pretresa koji treba da se održi", naveo je advokat.

On je ocijenio i da je dobro što je određeno i vještačenje zdrastvenog stanja Marovića, jer to što se on od početka ne pojavljuje na suđenju uvijek predstavlja novo potencijalno odlaganje suđenja i novo produžavanje pritvora njegovom branjeniku.

On je podsjetio da je prije par dana uložio žalbu Ustavnom sudu u vezi pritvora Mujoviću, kako bi taj sud ocijenio koliko je zakonito ovoliko dugo držanje u pritvoru Mujovića, s obzirom na njegovo jako teško zdrastveno stanje.

"Vrlo je upitno da li je na zakonu osnovano da on bude i dalje u pritvoru", ocijenio je advokat.

Marović se ni danas nije pojavio, a njegov advokat Dimitrije Dapčević rekao je da se on i dalje nalazi na liječenju u Beogradu.

Dapčević je tražio da se isključi javnost iz postupka, ali je sudija odbio takav predlog.

Marovićev advokat je istakao da je Mujović u svojoj odbrani iznosio stvari iz privatnog života porodice Marović i pominjao ličnosti iz javnog života Crne Gore, koje se ne tiču ovog postupka, a mediji o tome izvještavali danima. Suđenje je odloženo za 11. januar.

Mujović je priznao, na prethodnom suđenju, da mu je Marović, u maju prošle godine, u njegovoj kancelariji dao 50.000 eura, te da su mu mjesec kasnije još 200 ili 250 hiljada eura, u dva navrata, predali njegovi tjelohranitelji Nenad Krstajić i Vladimir Prelević.

Ipak, Mujović tvrdi da se to nije radilo da bi on olakšao položaj članovima porodice Marović u istragama za budvanske afere, već da bi se zataškalo postojanja milionskog računa Marovića u švajcarskoj HSBS banci, što su, kako kaže Mujović, i uspjeli da urade.

Negirao je i drugi dio optužnice da je od Budvanina Ljubomira Rađenovića uzeo novac da bi pomogao njegovom sinu, tadašnjem gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću, koji je takođe osuđen za budvanske afere.

Mujović tvrdi da je tih 20.000 eura bio novac za vještačenje za jedan zajedički posao. Mujoviću se sudi za produženo krivično djelo prevara.

U optužnici tužioca Miroslava Turkovića piše da je Mujović, od maja do novembra 2015., u Podgorici i Budvi, doveo Marovića u zabludu da mu preda novac.

Prvo mu je uzeo 40.000 eura, dodaje se u optužnici, kako bi mu navodno pomogao u predmetima “Akva park”, “TQ Plaza” i “Plato na Jazu”, da bi mu nakon toga tražio još 850.000 eura, kako bi mu navodno pomogao u predmetima koje je Specijalno tužilašttvo vodilo protiv članova njegove porodice, kao i Lazara Rađenovića i Aleksandra Tičića.

On je takođe optužen da je, u decembru 2015. godine, doveo u zabludu starijeg Rađenovića da će mu za 20.000 eura pomoći u predmetima vođenim protiv njegovog sina.

Marović je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura i nagodio se sa tužilaštvom oko novčane kazne i robije u dva slučaja.

Rađenović je osuđen zbog namještanja licitacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta na brdu iznad Budve i nedozvoljenog držanja oružja.

Rađenović je, takođe, u Specijalnom tužilaštvu priznao da je zloupotrijebio službeni položaj u pet poslova kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više desetina miliona eura.

Bonus video: