Neki ne smiju da krenu na kamere

Lacmanović najavio da će od danas u Kotoru kontrolisati javne povrišine, ali i privredne subjekte i pravna lica u toj opštini...
12 komentar(a)
Kamere, Kotor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Kamere, Kotor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 14.12.2016. 18:38h

Član Savjeta Agencije za zaštitu podataka o ličnost Radenko Lacmanović kazao je da nije dovoljno utvrditi šta su snimale kamere u Kotoru, nego gdje je i ko to čuvao i ko je imao pristup tim podacima.

Lacmanović je rekao da uklanjanje kamera ne znači i uništenje obrađenih ličnih podataka.

“Agencija ne može vršiti istragu ako se ne zna ko je postavio kamere. Možemo naložiti titularu, u ovom slučaju Opštini da ukloni kamere, ali bez nadležnih državnih organa ne možemo ući ni u nečiji stan, pretresati, vršiti uvid u bilo čiji kompjuter ili uređaj na kojem su se pohranjivali snimci... To mogu da urade samo nadležne državne institucije, sa nama ili bez nas”, kazao je Lacmanović za TV Vijesti.

Objasnio je da je Opština mogla da ukloni video nadzor bez saglasnosti Agencije: “Ne želim da upirem prstom u nikoga, ali bojim se da ipak postoje osobe i institucije koje na ovaj način ne žele da uđu u otvorenu i organizovanu konfrontaciju onima koji su često jači i organizovaniji od države. Mislim da organi i institucije koji ne uklanjaju kamere, često ne žele i nemaju dovoljno političke ni građanske odlučnosti da se suprostave onima kojima su organizovaniji od države”, rekao je Lacmanović.

Nakon što su “Vijesti” objavile da je mafija uprkos osmomječenoj istrazi nezakonitog snimanja vratila kamere u Kotor, iz tamošnjeg tužilaštva kazali su da AZLP nije dostavila policiji podatak da li je dobrila video nadzor u tom gradu.

Lacmanović je rekao da će njihovi kontrolori od danas boraviti u Kotoru i da neće kontrolisati samo povrišine na kojima su postavljene sporne kamere, već i privredne subjekte i pravna lica.

Kazao je da će naložiti Opštini da ukloni sporne kamere, ali da to ne znači da će utvrditi ko ih je postavio, koliko su dugo bile tu, koga su snimile, da li su ti podaci sačuvani i kome su dostupni.

Objasnio je da Opština Kotor nije morala da čeka nadzor Agencije da bi uklonili kamere.

Bonus video: