ZDRASTVENI PROBLEMI

Tri neprijatna problema koje uzrokuju krajnici

Osjećate li bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, krivac za bol možda je kamenac na krajnicima
242 pregleda 0 komentar(a)
bol, krajnici, Foto: Shutterstock
bol, krajnici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2016. 15:04h

Krajnici su deo limfnog sistema i pomažu tijelu u odbrani protiv infekcija. Krajnici su prva linija odbrane od mikroorganizama prisutnih u vazduhu i drugih štetnih materija, ali ponekad i ove loptice, smještene u grlu, mogu da se upale i uzrokuju zdravstvene probleme, a ova tri su najčešća.

1. Loš zadah

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, polovina svjetske populacije pati od lošeg zadaha. Devedeset odsto slučajeva uzrokovano je problemima u samoj usnoj šupljini, poput loše oralne higijene ili protoka nosnog sekreta, ali loš zadah može biti i posledica nakupljenih kamenaca na krajnicima koji se stvaraju kada se ti klasteri u krajnicima pretvore u kalcijum.

Krajnici su puni uglova i pukotina u kojim se skupljaju bakterije, mrtve ćelije i sluz. Iz njih zatim nastaju bijele formacije smještene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji uzrokuje loš zadah. Rješenje? Dobra oralna higijena poput četkanja zuba dvaput dnevno i grgljanje antiseptikom može da pomogne u uklanjanju nakupljenih naslaga.

2. Bolno gutanje

U većini slučajeva kamenac na krajnicima je mali i ne uzrokuju nikakav osjećaj nelagode. Međutim, ako je kamenac veći to može da učini gutanje bolnim. Ako je kamenac tvrd poput kamene, osoba može da ima osjećaj stranog premeta u tijelu i osećaj nelagode u grlu. Kada guta, osoba može imati osećaj kao da u grlu ima iglu.

Osjećate li bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, krivac za bol možda je kamenac na krajnicima. Kamenac možete da probate da otjerate redovnim grgljanjem slane vode ili čak kašljanjem. Međutim, ako je riječ o većem kamencu vjerovatno bi trebalo da se konsultujete s otorinolaringologom o laserskom uklanjanju kamenca.

3. Hrkanje

Povećani krajnici mogu biti uzrok hrkanja. To se događa jer zbog povećanih krajnika, vazduh ne može normalno da protiče kroz disajne puteve. Hrkanje može biti iritantno, ali zapravo nije štetno osim ako nije praćeno apnejom u snu kada tijelo tokom spavanja dobija manje kiseonika zbog pauza u disanju i blokade disajnih puteva.

Povećani krajnici češće su uzrok hrkanja kod djece, a 4 među 100 sredovječnih muškaraca i 2 među 100 sredovječnih žena pate od apneje u snu, koja je uzrokovana povećanim krajnicima. Krajnici se mogu povećati usled nekih urođenih zdravstvenih stanja, hroničnih infekcija i drugih faktora. Ukoliko je stanje ozbiljno, ljekar može da predloži vađenje krajnika, prenosi Zadovoljna.hr.