"Ne odlučujemo o dodjeljivanju i ukidanju zaštite, sve u skladu sa procjenom bezbjednosti"

"Uprava policije nije organ koji je primarno nadležan za dodjeljivanje i ukidanje bezbjednosne zaštite, već sprovodi mjere zaštite bezbjednosti prema licima kojima je, shodno procjeni bezbjednosti, ovakva zaštita dodijeljena"
3 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
Ažurirano: 14.12.2016. 13:48h

Uprava policije danas je reagovala na tekst u Vijestima u kojem se navodi da je novinaru Tufiku Softiću ukinuto policijsko obezbijeđenje istakavši da oni ne odlučuju o dodjeljivanju i ukidanju zaštite, te da je taj postupak bio u skladu sa procjenama bezbjednosti.

"Uprava policije nije organ koji je primarno nadležan za dodjeljivanje i ukidanje bezbjednosne zaštite, već sprovodi mjere zaštite bezbjednosti prema licima kojima je, shodno procjeni bezbjednosti, ovakva zaštita dodijeljena. U vezi sa konkretnim slučajem, obavještavamo vas da su, shodno izvršenoj procjeni bezbjednosti nadležnih organa, ukinute mjere zaštite lične bezbjednosti koje su se sprovodile u odnosu na novinara Tufika Softića. Naime, službe nadležne za procjenu bezbjednosti nisu registrovale bilo kakva saznanja koja bi u ovom momentu ukazivala na rizike u odnosu na ovo lice, o čemu je Uprava policije uredno obaviještena. Službenici policije su potom postupili u skladu sa ovom procjenom", saopšteno je Uprave policije.

Oni takođe tvrde da su pozvali Softića u jedinicu radi procjene bezbjednosti.

"Gospodin Softić je inače juče pozvan da dođe u organizacionu jedinicu Uprave policije, nadležnu za sprovođenje mjera zaštite, kako bi mu navedena procjena bila predočena. On je međutim kazao da nije u mogućnosti da dođe i insistirao je da mu se telefonskim putem saopšti navedeno", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: