U znaku kiša i Nikolićevih priča

Govoreći o značaju Kišovog djela, Olga Krasić Marjanović je naglasila prevratničku ulogu pisca “Peščanika”, ali i važnost čuvene polemike koja je dovela do nastanka Kišove knjige “Čas anatomije”
85 pregleda 1 komentar(a)
Izložba posvećana Danilu Kišu
Izložba posvećana Danilu Kišu
Ažurirano: 14.12.2016. 12:14h

Izložbom posvećenom Danilu Kišu i promocijom knjige priča “Atakama” Nikole Nikolića u podgoričkoj Gradskoj knjižari koja je bila pretijesna da primi sve zainteresovane, otvoren je 9. Salon knjige.

Izložbu posvećenu velikom piscu najavile su direktorica beogradske Gradske biblioteke Jasmina Ninkov i autorka postavke Olga Krasić Marjanović. Salon je proglasila otvorenim Jelena Đurović, direktorica Centralne nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”.

Govoreći o značaju Kišovog djela, Olga Krasić Marjanović je naglasila prevratničku ulogu pisca “Peščanika”, ali i važnost čuvene polemike koja je dovela do nastanka Kišove knjige “Čas anatomije”.

“Kiš je svuda oko nas”, jedna je od rečenica koja se čula na otvaranju Salona knjige - uz panoe koji su donijeli zanimljiv uvid u život velikog pisca. I ta je rečenica kao refren obilježila izuzetno veče u Gradskoj knjižari.

“Atakama”, knjiga priča Nikole Nikolića objavljena je u izdanju Nove knjige, a o Nikolićevim pričama, ali i o važnosti Kišovog djela, govorili su Aleksandra Vuković i Balša Brković.

- Nakon dva zapažena romana Nikolić je knjigom priča dosegao nesumnjivu književnu zrelost. Pisac ovih priča se ne boji ni tzv. velkikih tema poput smrti, samoubistva, prijateljstva... Takođe, ne boji se ni narativnog komplikovanja, ali niti jednog trenutka ne gubi svijest o magiji jednostavnosti. Naslovna priča je antologijska, a pisac je spretno balansirao ton - od oporosti nekih priča do sjajne, duhovite “porodične” naracije koja zatvara knjigu, a zove se kao i najpoznatije djelo vaskolike crnogorske književnosti - Gorski vijenac, kazao je, između ostalog Brković, naglašavajući da je Nikolićevo pismo toliko zrelo da autoru više ne pristaje oznaka “mladi pisac”.

Sa tom konstatacijom složila se i Aleksandra Vuković, koja je fascinirana razvojnom linijom Nikolićeve proze.

- Promišljenost i samosvijest presudno obilježavaju Nikolićevu prozu. Uprkos svim nedaćama kroz koje pisci prolaze, u suštini, pisci su najzdraviji dio jednog društva, kazala je Vuković. Ona je u nadahnutom obraćanju publici analizirala neke od najvažnijih osobina Nikolićevih priča.

Sudeći po prvoj večeri devetog Salona knjige u Gradskoj knjižari, ljubitelje knjige čekaju zanimljivi dani u znaku knjige i čitanja. Sinoć je u okviru Zimskog salona počeo program posvećen književnosti na filmu. O odnosu književnosti i filma sinoć je predavanje u Gradskoj knjižari održao reditelj Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke.

Večeras će posjetioci Zimskog salona biti u prilici da prisustvuju promociji studije “Književna raskršća: Identitet, Andrić, Crnjanski” prof. dr Zorana Avramovića, u izdanju beogradske Lagune, koja će biti održana u Gradskoj knjižari u 20 i 30. O studiji, koja tematizuje probeme političkog i književnog u dinamici identiteta (kroz prizmu dva velika pisca: Andrića i Crnjanskog), pored autora govoriće Želidrag Nikčević i Radomir Uljarević.

Bonus video: