Izgubljeni crtež Da Vinčijev otkriven u Francuskoj

Pretpostavlja se da je Leonardo skicu svetog Sebastijana nacrtao u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama
241 pregleda 0 komentar(a)
Sveti sebastijan Leonardo da Vinči, Foto: Tajan.com
Sveti sebastijan Leonardo da Vinči, Foto: Tajan.com
Ažurirano: 14.12.2016. 11:20h

Izgubljeni crtež Leonarda da Vinčija otkriven je među "papirima" jednog ljekara iz francuske provincije, objavila je pariška aukcijska kuća Tajan.

Zamućena, skica svetog Sebastijana "izvanredno je otkriće" i vrijedi oko 15 miliona eura, saopštio je Tajan.

Autentičnost su potvrdili francuski stručnjak Patrik de Bajser i kustos renesansnog odjeljenja njujorškog Metropolitana Karmen Bambah, specijalizovana za Da Vinčijeva djela.

Pretpostavlja se da je Leonardo skicu svetog Sebastijana nacrtao u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama.

Poslednji Da Vinčijev crtež koji je došao na tržište, skica jahača i konja, prodat je za 10 miliona dolara prije 15 godina.

De Bajser je rekao da je crtež pronašao tokom rutinskog pregledavanja materijala koji je aukcijskoj kući poslat na procjenu vrijednosti.

Prva je mislio da je autor neki umjetnik iz 15. vijeka, ali je na poleđini primijetio tekst napisan tako da se jedino može pročitati u ogledalu, što je bila tehnika koju je Da Vinči redovno koristio.

Primijetio je i da je sveti Sebastijan osjenčan sa desna na lijevo.

"To znači da ga je crtao neko ljevoruk, poput Da Vinčija", rekao je De Bajser.

Da Vinči je nacrtao osam skica svetog Sebastijana, a još dvije su sačuvane. Jedna se čuva u muzeju u francuskom gradu Bajon, a druga u Kuntshaleu u Hamburgu.

Bambah smatra da je pronađeni crtež nastao u istom periodu kao i onaj hamburški, između 1478. i 1483. godine.

Vlasnik crteža dimenzija 19 x 13 centimetara želi da ostane anoniman.

Bonus video: