Etno grupe "Agnes Herczku i bend" održala koncert u Nikšiću

Dobitnici su brojnih međunarodnih i domaćih nagrada, a njihov album "Družimo se" dva mjeseca se nalazio na svjetskoj top listi World musica
86 pregleda 0 komentar(a)
Agnes Herczku i bend, Foto: Privatna arhiva
Agnes Herczku i bend, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.12.2016. 08:52h

U sklopu "Dana mađarske kulture u Crnoj Gori" u Nikšićkom pozorištu održan je koncert mađarske etno grupe "Agnes Herczku i bend". Koncertu grupe koja je zbog originalnosti u njegovanju etno muzike, uspješno kombinovanom sa modernim zvukom, popularna u svijetu, prisustvovali su i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, ministar kulture Janko Ljumović, kao i ambasador Mađarske Kristijan Poša.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović u pozdravnoj riječi istakao je značaj mađarskog ambasadora u procesu pridruživanja Crne Gore Nato savezu i podsjetio da je sav prihod od koncerta namijenjen u humanitarne svrhe.

Manifestacija koja se drugi put održava u Crnoj Gori, počela je 12.decembra u Kotoru izložbok i koncertom u muzičkoj školi "Vida Matjan", posvećenoj jednom od najznačajnijih kompozotora 20. vijeka, Beli Bartoku. Za razliku od prošlogodišnje manifestacije koja je samo održana u Podgorici ove godine mađarska ambasada je odlučila da se programi održe u Kotoru, Nikšiću i Baru.

U Nikšiću će, pored održanog koncerta, na Filozofskom fakultetu biti organizovano i prikazivanje filma “Sloboda i ljubav”, dok će u Srednjoj stručnoj školi biti otvorena izložba o životu i radu Jožefa Galambe, glavnog kontstrukora "fordovih" automobila i prvih automobila na svijetu.

"Nije slučajno što smo ove godine fokusirani na Nikšić, jer osim što se radi o drugom najvećem gradu u Crnoj Gori Nikšić je poznat kao grad kulture, a treba i da naglasim odličnu saradnju sa čelnicima opštine, civilnim organizacijama, kulturnim institucijama i privrednicima vašeg grada", kazao je Poša.

Koncert grupe čije pjesme su visoko kotirane na svim prestižnim muzičkim listama koje formira 50 svjetski poznatih muzičkih stručnjaka je, kazao je mađarski ambasador, poklon Crnoj Gori za desetogodišnjucu obnavljanja njene nezavisnosti. Poša je iskoristio priliku i da publiku pobliže upozna sa zemljom iz koje dolazi.

"Iako je Mađarska mala država može da se pohvali veoma bogatom kulturnom tradicijom, što dokazuje činjenica da u našoj državi imamo sedam lokacija koje se nalaze na spisku Unesko-ove kulturne baštine. Budimpešta je prava turistička metropola i na listi je najsposjećenijih svjetskih gradova. Mađarska je ponosna što je dala velike ličnosti nauke. Naša država ima 13 nobelovaca, što je najviše u svijetu u odnosu na broj stanovnika. Muzika se nalazi na istaknutom mjestu mađarske kulture, a za nove naraštaje brine se muzička akademija u Budimpešti koja je u svijetu poznata kao jedna od najboljih institucija te vrste", istakao je mađarski ambasador.

Na muzičkoj akademiji u Budimpešti, prema njegovim riječima, pored klasične muzike veliki naglasak se stavlja na izvornu, narodnu muziku, a bend koji se predstavio nikšićkoj publici je jedan od najpoznatijih predstavnika savremene mađarske etno folk scene.

Dobitnici su brojnih međunarodnih i domaćih nagrada, a njihov album "Družimo se" dva mjeseca se nalazio na svjetskoj top listi World musica. Bend do sada nikada nije nastupao na prostorima bivše Jugoslavije, a dobru uvertiru za njihov nastup napravili su Gordana Bjeletić, Tijana Blečić i Slobodan Bogdanović koji su izveli po jednu crnogorsku i mađarsku narodnu pjesmu.

"Dani mađarske kulture u Crnoj Gori" nastavljaju se sjutra kada će u Opštoj bolnici u Baru biti otvorena izložba "spasitelju majki" Ignacu Filipu Semelvajsu, ljekaru, koji je radio u Budimpešti, krajem 19. i početkom 20 vijeka i koji je dao veliki doprinos razvoju antisepse.

Bonus video: