Preminuo Miodrag-Mišo Tripković

“Ja sam poeziju živio, ali nisam je uvijek zapisivao. Nekad jesam, nekad ne, vraćao se nezavršenoj pjesmi poslije par godina. Ali tako je sa literaturom, nikada ne znate gdje će vas odvesti”, govorio je Tripković
247 pregleda 2 komentar(a)
Miodrag Mišo Tripković, Foto: Art Factory
Miodrag Mišo Tripković, Foto: Art Factory
Ažurirano: 14.12.2016. 08:19h

Pjesnik, esejist i pripovjedač Miodrag-Mišo Tripković preminuo je juče u Podgorici.

“Ja sam poeziju živio, ali nisam je uvijek zapisivao. Nekad jesam, nekad ne, vraćao se nezavršenoj pjesmi poslije par godina. Ali tako je sa literaturom, nikada ne znate gdje će vas odvesti”, govorio je Tripković.

Tripković je rođen 1947. u Podgorici. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom gradu, a studije književnosti pohađao je u Sarajevu i Beogradu. Bio je dugogodišnji kolumnista dnevnog lista “Pobjeda”. Objavio je knjige pjesama “Potom otići” (1970), “Kasni ždral” (1985), “Pesme Heba Hiperiona (stare i nove pjesme)”, “Doručak na Adi” (zapisi), “Pandorina kutija” (eseji i komentari), “Krv pjesnika” (eseji), “Heliogabal” (eseji i priče), “Tolje Patkaš” (priče), “Plava šuma” (pjesme za djecu).

“Tripković osjeća tajnu prirode i kosmosa, ispituje odnos zemlje i neba, vraćajuči čitaoca u život poetskog svijeta, sazdanog od motiva bića i iskustva postojanja. Iz bića poezije, Tripković ulazi u uspomene i sjećanja, u ono što je bilo od teme djetinjstva do sadašnjeg doba... Poezija Miodraga Tripkovića dijalogizuje pitanja poezije koje je pjesnik čitavog života postavljao. Njegove pjesme nose oznake elegije i lamenta, pobune i nemira, rezignacije i tihe nade. Pred čitaocima je lirski kaleidoskop bića i svijeta. U njemu se čitaju impulsi i punoća duše, znanje i obrazovanje pjesnika koji ide za mogućnostima poezije”, zapisala je o pjesništvu Tripkovića, prof. dr Lidija Tomić.

Tripković je dobitnik više značajnih priznanja i nagrada: “Marko Miljanov” Udruženja književnika Crne Gore, “Vitomir Nikolić” (za cjelokupnu liriku), Nagrade za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore, Gračaničke povelje itd. Njegova poezija prevedena je na više svjetskih jezika, a zastupljena je u antologijskim izborima savremenog pjesništva.

Bonus video: