Sajber nož i Trubim - bez hirurškog reza uništavaju kancer!

Tretman putem ovih uređaja je neinvazivan - nema reza i nije riječ o pravom nožu, već radioterapijskom sistemu koji preciznim zracima dovodi do uništenja tumora. S obzirom da nema reza, on je bezbolan, ne zahtijeva anesteziju, niti boravak u bolnici
586 pregleda 0 komentar(a)
klinika Adžibadem, Foto: Acibadem.rs
klinika Adžibadem, Foto: Acibadem.rs
Ažurirano: 14.12.2016. 07:25h

Za pacijente sa tumorima koji se ne mogu podvrgnuti klasičnoj operaciji ili za koje bi konvencionalna radioterapija dala veliki broj neželjenih efekata, postoji nova nada u vidu specifičnih radiohirurških sistema. U turskim klinikama Adžibadem (Acibadem) izdavajaju savremene radiohirurške sisteme kao što su Gama nož, Sajber nož i Trubim. Oni su dizajnirani sa ciljem da se primijene sa velikom preciznošću, tj. da se visoka doza zračenja ciljano primijeni na tumor, dok je zdravo tkivo u okolini minimalno izloženo.

Centar za Sajber nož u Adžibademu postoji već sedam godina i od tada je tretirano više od 1.000 pacijenata. Postoje, takođe, i tri centra za Trubim u kojima je u prethodnih nekoliko godina tretiran veliki broj pacijenata. Dosadašnja iskustva su pokazala jako dobre rezultate. Kod velikog broja pacijenata uočen je prestanak rasta tumora nakon tretmana što se smatra uspjehom u liječenju, dok je, takođe, kod velikog broja njih uočeno značajno smanjenje tretiranih lezija ili njihov potpuni nestanak.

Prof. dr Enis Özyar, radijacioni onkolog, objašnjava da između ovih tehnologija postoje velike sličnosti, dok su razlike neznatne.

"Za razliku od ostalih tehnologija i Sajber nož i Trubim poseduju jedinstven softver koji kontinuirano prati i prilagođava tretman pokretima pacijenta. Dakle, senzori se postavljaju na grudni koš, pa tako pacijent može da diše normalno i da bude opušten, jer će sam uređaj automatski prilagoditi dostavljanje radijacije u odnosu na disanje i pokrete. Ovdje možemo istaći da, dok se kod Trubima robotski dio rotira samo u pravcu kazaljke na satu ili obrnuto, robotski dio Sajber noža se može rotirati u svim pravcima i tako dostaviti radijaciju iz više od 1.200 mogućih uglova što je više u odnosu na bilo koji drugi sistem", ističe Özyar.

On napominje da u odnosu na sve ostale radiohirurške sisteme, mehanički sistem Trubim uređaja se najbrže kreće što omogućava najkraće trajanje tretmana koje se mjeri u minutima. Snop zraka je, takođe, najefektniji u centralnom dijelu tretirane lezije što čini da tretman putem ovog aparata ima najmanji prodor zračenja u okolno zdravo tkivo i stoga je pogodan za liječenje lezija koje se nalaze blizu osjetljivih struktura.

Ovim uređajima se mogu tretirati kako maligni, tako i benigni tumori. Za razliku od Gama noža kojim je moguće tretirati samo tumore i vaskularne malformacije mozga, druga dva uređaja imaju širu oblast primjene, tj. njima je moguće tretirati tumore na bilo kom mjestu u organizmu, uključujući one na mozgu i kičmenoj moždini, zatim tumore pluća, debelog crijeva, jetre, prostate, kosti, pankreasa, bubrega. Osim tumora, ovim uređajima je moguće tretirati još neka stanja kao što su vaskularne malformacije i trigeminalna neuralgija.

Tretman putem ovih uređaja je neinvazivan - nema reza i nije riječ o pravom nožu, već radioterapijskom sistemu koji preciznim zracima dovodi do uništenja tumora. S obzirom da nema reza, on je bezbolan, ne zahtijeva anesteziju, niti boravak u bolnici.

Takođe, tretman podrazumijeva minimalnu izloženost zdravog tkiva zračenju, jer su zraci sa visokom preciznošću usmjereni samo na tumor i to je razlog za mali broj neželjenih efekata u poređenju sa konvencionalnom radio terapijom kod koje je zračenju izložen veliki dio zdravog tkiva i samim tim su i neželjeni efekti mnogo češći i izraženiji.

Više informacija:

Predstavništvo Adžibadema u Podgorici

Ulica 8. Marta 68

020/674-006

068/880-406

email: acibadem.montenegro@gmail.com

www.acibadem.rs