Rijedak primjerak priča Džoane Rouling na aukciji prodat za 440.000 eura

Knjiga je uvezana u kožu i ukrašena poludragim kamenjem i mrtvačkom glavom od srebra, a primjerak ima i posvetu Beriju Kaningamu, izdavaču koji je doprinio lansiranju sage o Hariju Poteru, pošto je 1997. pristao da objavi knjigu o Hariju Poteru u školi vještičarenja
56 pregleda 0 komentar(a)
Džoana Rouling, Foto: Reuters
Džoana Rouling, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2016. 07:07h

Rijedak primjerak "Priči barda Bidla", pet priča koje je rukom napisala i ilustrovala sama spisateljica Džoana Rouling prodat je na aukciji u londonskom Sotbiju za 439.400 eura.

Anonimni kupac, je knjigu, jednu od sedam rijetkih primjeraka priče, kupio u telefonskom nadmetanju, saopšteno je iz akcijske kuće.

Knjiga je uvezana u kožu i ukrašena poludragim kamenjem i mrtvačkom glavom od srebra, a primjerak ima i posvetu Beriju Kaningamu, izdavaču koji je doprinio lansiranju sage o Hariju Poteru, pošto je 1997. pristao da objavi knjigu o Hariju Poteru u školi vještičarenja.

I ostalih šest knjiga uvezano je u kožu, a srebrnim ornamentima i poludragim kamenjem ukrasila ih je srebrnarnica i draguljarnica Hamilton & Inches iz Edinburga. Svaki od srebrnih djelova predstavlja jednu od pet bajki iz zbirke. Rouling je takođe zatražila da svaka od sedam kopija bude ukrašena drugom vrstom poludragog kamena, prenosi AFP.

"Beriju, čovjeku koji je vjerovao da će se jedan predugačak roman o mladom čarobnjaku sa naočarima uspješno prodavati... Hvala", piše na jednoj od prvih stranica knjige prodate u Sotbiju. Knjiga je, kako je navedeno iz aukcijske kuće, poklonjena izdavaču u decembru 2007.

Jedan od sedam primjeraka krajem 2007. ponuđen je na aukciji za 30.000 funti, a na kraju ga je Amazon.com prodao za 1,95 miliona funti, što je bila najveća cijena postignuta na aukciji za neki moderan književni rukopis. Novac zarađen od prodaje knjige doniran je humanitarnoj organizaciji The Children's Voice.

Zbirka priča "Pričee barda Bidla" spomenuta je u knjizi "Harry Poter i darovi smrti", posljednjoj iz serijala o mladom čarobnjaku.

Štapmano izdanje knjige u prodaju je pušteno 4. decembra 2008. godine, a zarada od prodaje donira se organizaciji Children's High Level Group.

Bonus video: