Tužilaštvu niko nije kriv za Sanelinu smrt

"Nema činjenica i okolnosti koje bi upućivale na zaključak” da su doktori odgovorni za smrt porodilje", odgovoreno "Vijestima"
107 pregleda 8 komentar(a)
Sanela Kujević-Murić, Foto: Facebook
Sanela Kujević-Murić, Foto: Facebook
Ažurirano: 13.12.2016. 19:28h

Za smrt porodilje Sanele Kujević-Murić niko nije odgovoran. To je zaključilo Više državno tužilaštvo (VDT) u Bijelom Polju, nakon izviđaja koji je trajao oko godinu i po.

Kujević-Murić je preminula 18. marta prošle godine na Ginekološko akušerskom odjeljenju rožajskog Doma zdravlja.

"Ovo tužilašvo je nakon razmatranja dokaza i prikupljenih obavještenja povodom smrti Sanele Kujević-Murić iz Rožaja ocijenilo da nema činjenica i okolnosti koje bi upućivale na zaključak da je neko određeno lice, u konkretnom slučaju doktori koji su izvršili pregled nad istom, odgovorni za smrt te osobe”, piše u odgovoru “Vijestima” koji je potpisao potparol VDT-a Hasan Lukač.

Obdukcija koju je uradila doktorka sudske medicine Dragana Čukić utvrdila je da je Sanela preminula usljed sepse izazvane pucanjem slijepog crijeva, dvadesetak dana nakon porođaja.

Nakon porođaja, na osnovu dokaza do kojih je prilikom izviđaja došla policija, Sanela se, sa bolovima u trbuhu i temperaturom, javljala doktorki Azri Bralić-Lukač.

O tome su, pored medicinske dokumetacije, svjedočili i članovi Saneline porodice.

"Imala je užasne bolove u predjelu stomaka. U dva navrata se javljala Hitnoj pomoći odakle su je nakon terapije slali kući. U Ginekološko-akušersku ambulantu se javljala čak tri puta, 9, 10. i 11. marta. Svaki put bi joj samo dali nekakvu injekciju i vratili je kući. Vjerujemo da je njen život mogao biti spasen da se tada adekvatno reagovalo”, kazao je ranije “Vijestima” Sanelin suprug Asmir Murić.

Zbog bolova, Sanela je pomoć tražila i u Hitnoj, a potom, 17. marta, ponovo se javila doktorki Bralić-Lukač, kada je zadržana na Ginekološkom odjeljenju. Sanelino stanje se pogoršalo rano ujutro, preminula je 5:45 časova...

Posljednji sati života porodilje bili su užasni - trpjela je bolove, padala i povraćala na hodniku, a nije bilo ljekara da joj pomogne. To je ranije “Vijestima” kazala pacijentkinja koja je u noći kada je Sanela umrla ležala na Ginekološko-akušerskom odjeljenju.

Ni prije, ni poslije objavljivanja njenog svjedočenja, navodno je niko nije zvao kako bi dala zvaničnu izjavu.

Sanela se prijevremeno porodila 25. februara u beranskoj bolnici, odakle je sjutradan otpuštena.

Rođaci pokojne Rožajke razočarani odlukom tužilaštva

"Vijesti" juče nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Asmirom Murićem, a dalji rođaci pokojne porodilje kažu da su razočarani odlukom tužilaštva.

"Asmir je upoznat da je VDT zatvorilo slučaj i da niko neće odgovarati za Sanelinu smrt. Iako su od samog početka postojale naznake da će se tako nešto desiti, razočarani smo. Sanelu nam svakako ništa više ne može vratiti, a u nas žive se usadilo veliko nepovjerenje u rožajske doktore. Ako nisu kadri prepoznati upalu slijepog crijeva, kako će nas liječiti od nečeg ozbiljnijeg...”, kazao je Sanelin rođak.

Iz porodice su ranije nezvanično saopštili da očekuju da će VDT do kraja ispitati Sanelinu smrt i za eventualne krivce zatražiti kaznu.

Ukoliko to izostane, kako su najavili, porodica će tražiti odgovornost ljekara.

Bonus video: