Prednosti svakodnevnog konzumiranje zelenog čaja

Zeleni čaj vam može zaštititi kožu od slobodnih radikala i umanjiti oštećenja izazvana sunčevim zracima
75 pregleda 1 komentar(a)
zeleni čaj, Foto: Shutterstock
zeleni čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2016. 16:55h

Iako je matcha trenutno najpopularnija vrsta zelenog čaja na svijetu, ne može se reći da i ostale vrste nemaju dobar uticaj na naše zdravlje.

Samo jedna šolja ovog čaja je bogata antioksidansima i inflamatornim sastojcima.

U ovom tekstu ukazaćemo vam na šest činjenica koje mogu da se dese kada počnete sa ispijanjem zelenog čaja svakog dana.

1. Osjećaćete se snažnije

Zeleni čaj ima čist kofein u sebi, što znači da će vam dati izbalansirani dozu energije, za razliku od kafe i energetskih pića koji izazivaju nagli porast i pad šećera u krvi, a sa tim i gubitak energije.

2. Osjećaćete se opuštenije

Sastojak, koji je pronađen u zelenom čaju po nazivom EGCG je poznat po tome što povećava osjećaj smirenosti, a smanjuje nivo stresa. Ovo je i naučno dokazano.

3. Popraviće vam se pamćenje

Samo jedna do dvije šolje zelenog čaja dnevno mogu da produže povezivanje u dijelovima mozga, koji su povezani sa “radnom memorijom”. Takođe vam može dugoročno usporiti mentalni pad, a samim tim i razvijanje demencije.

4. Možete izgubiti višak kilograma

Popijte šolju zelenog čaja prije vježbanja i ne samo da ćete imati više snage zbog kofeina, već će vam i metabolički nivo biti povećan, pa ćete sagorijevati više masti i kalorija.

5. Imunitet će vam ojačati

Svaka šolja zelenog čaja dolazi sa antioksidandima koji povećavaju imunitet. Oni se nazivaju katehini. Dodajte malo limuna kako bi se oni bolje apsorbovali, ali i da biste unijeli potrebnu dozu vitamina C.

6. Koža će vam izgledati čistije

Zeleni čaj vam može zaštititi kožu od slobodnih radikala i umanjiti oštećenja izazvana sunčevim zracima. Možete ga koristiti i kao proizvod za čišćenje lica da biste umanjili crvenilo i akne, kao i povećano lučenje ulja. Zato pokušajte da uvedete u svakodnevu rutinu i ispijanje makar jedne šolje čaja, jer će vam sigurno pomoći i ojačati vas.

Bonus video: