Odnos filma i književnosti

Mladi stvaraoci, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost biće učesnici radionica na kojima će uz pomoć mentora i gostujućih predavača pisati scenarije po odabranim crnogorskim književnim djelima, koji kasnije mogu doživjeti i ekranizaciju
80 pregleda 0 komentar(a)
Boka art festival
Boka art festival
Ažurirano: 13.12.2016. 10:35h

Ovogodišnji Boka art film festival (BAFF) održaće se u decembru ove i u martu sljedeće godine u Kotoru i baviće se odnosom filma i književnosti koji će biti baziran na adaptacijama poznatih literarnih djela i cjelokupnom procesu između književnosti i filma .

Mladi stvaraoci, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost biće učesnici radionica na kojima će uz pomoć mentora i gostujućih predavača pisati scenarije po odabranim crnogorskim književnim djelima, koji kasnije mogu doživjeti i ekranizaciju.

“Književnost na filmu je neiscrpna tema koja je bila predmet mnogih naučnih skupova, istraživanja, radionica, knjiga. U Crnoj Gori se ranije nijesmo bavili ovom temom u praktičnom smislu, pa je cilj ovog skupa da inicira pitanja i probleme vezane za odnos književnosti i filma i prepozna potencijale koji mogu doprinijeti boljem sagledavanju veze između ova dva umjetnička izraza”, kazao je programski urednik i organizator festivala Stefan Bošković.

Projekcije će kroz četiri dana (od 15. do 18. decembra) prikazati selekciju filmova u kojima je akcenat na književnim predlošcima, odnosno adaptiranim i ekranizovanim književnim djelima kroz dvije glavne kategorije: igrani film i dokumentarni film. Mentori i predavači su Faruk Lončarević, filmski i pozorišni režiser i scenarist, Vasko Raičević, dramaturg iz Crne Gore, Srđan Koljević, filmski scenarist i režiser, i pisci Andrej Nikolaidis i Ognjen Spahić, koji će govoriti o iskustvima sa adaptacijama i ekranizacijama koje su doživjela njihova djela.

Bonus video: