VREMEPLOV Više od trećine pazara - veresija

110 pregleda 1 komentar(a)
euri, Foto: Ezinebulletin.com
euri, Foto: Ezinebulletin.com
Ažurirano: 13.12.2016. 09:43h

“Više od trećine prometa u 70 kolašinskih prodavnica i 50 ugostiteljskih objekata je veresija , a većina tih trgovinskih objekta je na granici opstanka. Razlog za to je višemjesečno kašnjenje plata u preduzećima, pa je promet znatno smanjen”, kazao je republički tržišni inspektor Božidar Dožić.

Iako su u prodavnicama istaknuta obavještenja da se ne može trgovati na veresiju, vlasnici kažu da taj način naplate premašuje polovinu prometa: “Rrobu moramo davati na veresiju, ako mislimo da opstanemo, jer je promet posljednjih mjeseci minimalan. Ponekad na vraćanje duga čekam i po nekoliko mjeseci, ali mušterije, uglavnom, sve izmire kad dobiju plate. Taj način kupovine je jedini za najugroženije Kolašince, koji čak i hljeb i mlijeko kupuju na ov aj način”, kaže vlasnica jedne od najvećih kolašinskih prodavnica.

Slično je i kod 45 prodavaca na pijaci, dok je u kafanama je “odloženo plaćanje” znatno rjeđe i čini se oko 10% prometa. “Na crtu” piju stalne mušterije, uglavnom, pazarnim danom i rijetko se desi da neko kasni sa vraćanjem duga.

Bonus video: