Nastavljeno suđenje Obradoviću zbog "Ramade": Zaposleni tvrde da su se sastajali u hotelu

Svjedok Jugoslav R. Becić, pravnik u Direkciji, kazao je da je na sastancima u “Ramadi”, osim njega, prisustvovao Obradović, pomoćnik direktora Miroslav Kukavičić, Milan Banković, Kimeta Merulić i Tanja Dašić iz Ministarstva saobraćaja
114 pregleda 1 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.12.2016. 07:03h

Troje zaposlenih u Direkciji za željeznicu potvrdilo je da je to preduzeće organizovalo poslovne sastanke u hotelu “Ramada”, navodeći da su im i sami prisustvovali. Oni su, u nastavku suđenja direktoru Direkcije Nebojši Obradoviću zbog zloupotrebe službenog položaja, kazali da su sastanci organizovani u podgoričkom hotelu zbog “straha od zviždača”. Specijalno državno tužilaštvo optužilo je Obradovića da je u julu 2015. i januaru 2016. iz budžeta Direkcije platio partijske skupove Socijaldemokrata u “Ramadi”.

Svjedok Jugoslav R. Becić, pravnik u Direkciji, kazao je da je na sastancima u “Ramadi”, osim njega, prisustvovao Obradović, pomoćnik direktora Miroslav Kukavičić, Milan Banković, Kimeta Merulić i Tanja Dašić iz Ministarstva saobraćaja. On nije mogao da precizira detalje sastanka, navodeći da se razgovaralo o budžetu i problemu željezničke infrastrukture.

“To su bili interni sastanci i zbog toga nisu sačinjavani zapisnici. Ne mogu da se sjetim sale u hotelu u kojoj smo održali ova dva sastanka. Bilo je posluženje, piće”, naveo je Becić, koji je naveo da je član SD-a ali da nije prisustvovao skupovima te partije. Dok je specijalni tužilac Veljko Rutović prigovorio svjedočenjima jer nema zapisnika sa sastanaka, svjedok Milan M. Banković kazao je da su sastanci održani u “Ramadi” zbog “zviždača” koji su u medijima iznosili informacije iz firme.

“Nemam dokaze, ali je moguće da su curile informacije sa naših sastanaka koje su objavljivane u medijima. Ljudi su se oglašavali u novinama o bezbjednosnim pitanjima, pa mogu da pretpostavim da su curile informacije“, naveo je Baković, navodeći da je član Socijaldemokrata i da je uoči izbora prisustvovao partijskim sastancima u zgradi “Maksim”. Kazao je i da je bio na nekim konvencijama, ali da se ne sjeća da je bio na partijskom skupu u “Ramadi”.

Merulić, koja je ekonomista u Direkciji, tvrdi da je iz “Ramade“ u februaru poslata faktura za plaćanje zakupa sale, ali bez predračuna i fiskalnog računa. Nakon što je Obradović odobrio plaćanje, kako je kazala, to je učininjeno i u Ministarstvu saobraćaja. Ona je pojasnila da Direkcija nije samostalni organ u pogledu plaćanja, već u sastavu ministarstva.“Ne može se izvršiti plaćanje, ako nije potpisano od službenika za ovjeravanje sa pečatom ministarstva”, tvrdi ona.