Vatra progutala sve predmete koji nijesu kod sudija

Lutovac rekao da se moraju pribaviti odbrane okrivljenih, izjave oštećenih, svjedočenja, nalazi eksperata...
257 pregleda 17 komentar(a)
Požar Osdnovni sud, Foto: Savo Prelević
Požar Osdnovni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.12.2016. 06:30h

Ne postoji zakonska obaveza da se u sudu sačinjavaju i čuvaju kopije sudskih predmeta, pa one ne postoje u arhivi podgoričkog Osnovnog suda.

To je “Vijestima” rekao predsjednik tog suda Zoran Radović, nakon požara u kome je prije nedelju dana izgorjela krivična pisarnica tog suda.

“Doduše, osnovni podaci o predmetu, kretanju predmeta, zapisnici sa suđenja, te presude, unose se i čuvaju u pravosudnom informacionom sistemu (PRIS-u)”, rekao je Radović.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, rekao je da je srećna okolnost u situaciji koja je zadesila sud - to što se najveći broj aktivnih krivičnih predmeta nalazi u kancelarijama sudija.

Radović nije znao konkretno da kaže koliko je predmeta uništeno u požaru, a nije odgovorio ni da li misli da je požar podmetnut i kako će to uticati na odvijanje sudskih postupaka.

Predsjednik suda dodao je da će se, kada se utvrdi koliko je predmeta uništeno, pokrenuti postupak za obnavljanje spisa u tim predmetima: “Koji se sprovodi po pravilima vanparničnog postupka, shodnom primjenom odredaba kojima se uređuje poništaj isprava u vanparničnom postupku”.

Advokat Branislav Lutovac, ocijenio je da će to svakako uticati na ažurnost u odlučivanju u krivičnim postupcima koji se vode kod tog suda.

Lutovac objašnjava da to zahtijeva ponovno pribavljanje odbrana okrivljenih, izjava oštećenih, svjedočkih iskaza, kao i ekspertskih nalaza i mišljenja.

“Sve to zahtijeva dodatno vrijeme i vodi prolongiranju rješenja krivično pravne stvari”, ocijenio je advokat.

Da bi se izbjegle takve situacije u budućnosti, kazao je da je neophodno dopuniti odredbe Sudskog poslovnika na način što bi informacioni sistem suda trebalo da vrši skeniranje i softversko čuvanje svakog sudskog predmeta.

“Na taj način ostvarili bi visok stepen sigurnosti u pouzdanosti, kako za sudske predmete koji su u toku, tako i za one koji su okončani i arhivirani”, rekao je Lutovac.

Krivična pisarnica podgoričkog Osnovnog suda izgorjela je prošlog utorka u požaru oko pet sati ujutro.

Prema nezvaničnim saznanjima, u trenutku požara u sudu se nalazio jedino stražar Dragoslav Lukovac.

Tužilac Nikola Boričić, koji je rukovodio uviđajem, rekao je ranije da je isključena mogućnost da je požar podmetnut spolja.

“Preliminarno je isključeno da je požar podmetnut spolja, a vještaci će se o ditrektnom uzroku detaljnije izjasniti narednih dana u pisanom mišljenju”, kazao je Boričić nakon uviđaja. Više detalja o uzroku požara biće poznati nakon izrade nalaza i mišljenja vještaka za eksplozije.

Ne zna se koliko je tačno bilo predmeta u pisarnici suda u vrijeme požara, ali tamo su po pravilu smješteni svi krivični predmeti od 2012. godine.

Sud je počeo da radi prošlog četvrtka, nakon što je dva dana bio zatvoren - najprije zbog uviđaja a onda i jer nije bilo struje u objektu.

HRA: Oformiti komisiju koja će utvrditi šta je sve izgorjelo

Izvršna direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da bi najprije trebalo napraviti komisiju u okviru suda, koja će napraviti detaljan izveštaj o tome šta je izgorjelo i vidjeti koliko je potrebno u svakom predmetu da se to nadoknadi.

“Ne mogu da se pretpostave razmjere štete dok predsjednik suda ne saopšti izvještaj o tome koliko je predmeta uništeno, ali sve može da se rekonstruiše i to čak i brzo. Svaki akt suda se unosi u PRIS, ali akti drugih organa ne. Međutim i oni mogu da se dobave ponovo od tih organa”, navela je Gorjanc Prelević.

Dodala je da u sudu postoji poseban depozit za materijalne dokaze, koji nije zapaljen i da bi jedino uništavanje te vrste dokaza moglo da ima neke nepopravljive posljedice.

“Uništavanje predmeta u hard-copy će sigurno usporiti rad u tim predmetima, ali i to čak ne mora da bude dramatično, predmeti bi trebalo da mogu i brzo da se rekonstruišu”, ocijenila je izvršna direktorka HRA.

Bonus video: