XIX Nikšićki književni susreti: Sve sadržajniji i inventivniji

Nikšićki književni susreti su trodnevna manifestacija koju će obilježiti 10 programa
333 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićki književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.12.2016. 08:50h

Danas počinju XIX Nikšićki književni susreti, trodnevna manifestacija koja će obilježiti decembarski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Nakon svečanog otvaranja, u 20 časova, biće održano književno veče Milisava Savića, a moderator će biti Vanja Kovačević.

Direktorica JU Narodne biblioteke “Njegoš” Renata Bulajić kazala je da je Savić u posljednje vrijeme dobilo najmanje šest nagrada, između ostalih i nagrade “Stefan Mitrov Ljubiša”, “Meša Selimović” i “Petar Kočić” za roman “La Sansa Pareille”.

“Radi se istaknutom umjetniku čija su djela prevođena na brojne jezike. Smatrali smo da naša publika zaista zaslužuje da im bude predstavljeno jedno takvo ime”, kazala je Bulajić.

Sjutra veče u 20 i 30, publici će se predstaviti sugrađanin Milisav Popović, dok je srijeda veče i termin od 20 sati rezervisan za veče nikšićkih pjesnika i prijatelja. Sve tri večeri biće organizovane u sali Muzičke škole “Dara Čokorilo“.

Bulajić je podsjetila da je Popović već predstavljen nikšićkoj publici ali da su, zbog velikog interesovanja, odlučili da ponovo organizuju njegovo veče i predstave ga ne samo kao pisca, već i kao kolumnistu i profiličara.

Prema riječima Ane Pejović tokom tri dana Književnih susreta održaće se desetak programa, a manifestacija će, kako je kazala, iz godine u godinu biti sadržajnija i inovativnija.

“Radićemo na poboljšanju manifestacije kako bi na nekim od narednih književnih susreta gošća bila neka zemlja iz okruženja sa svojim nagrađivanim književnicima”, rekla je Pejović.

Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, mlade sport i socijalno staranje, kazao je da je u gradu pod Trebjesom iz godine u godinu sve više ljubitelja pisane riječi. Objasnio je da će se od sada književni susreti održavati u decembru, kako se ne bi preklapali sa drugim manifestacijama, poput Septembarskih dana, Gitar festa i Međunarodnog festivala glumca i kako bi Nikšićani mogli od avgusta pa do kraja godine da uživaju u raznovrsnim kulturnim manifestacijama.

Druženje sa Đonovićem

Ovogodišnji susreti podijeljeni su u dva segmenta - prijepodnevni, koji je namijenjen učenicima osnovnih škola gdje će se održavati poetski časovi, i književne večeri namijenjene omladini i odraslima. Za učenike osnovnih škola u Nikšićkom pozorištu biće priređen i kolažni hepening tokom koga će se osnovci družiti sa dječijim pjesnikom i glumcem Dejanom Đonovićem.

Korać je podsjetio da su Nikšićki književni susreti utemeljeni 1969. godine, da su se prvih deset godina održavali u kontinuitetu, kao i da su ugašeni 1994. “Bili su prepoznati kao jedni od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji, a zahvaljujući ovoj manifestaciji grad pod Trebjesom imao je priliku da ugosti brojne eminentne pisce poput Desanke Maksimović, Mihaila Lalića, Meše Selimovića, Ćamila Sijarića, Dobrice Ćosića…”, kazao je Korać. Nakon dvadestogodišnje pauze manifestacija je obnovljena 2014.

Bonus video: