UMIJEĆE OSJEĆANJA

Pretvorite negativne emocije u smiješak

Ponekad je dovoljan i smiješak! Naime, smijehom se mogu suzbiti negativne emocije, pa nije ni čudo da vam smijeh može uljepšati dan. Potrudite se da se nasmijete bilo kolegi, bilo susjedu, bilo prodavačici u trgovini ili dragoj osobi. Smijeh je „zarazan“ i vrlo brzo će vam smiješci biti uzvraćeni
0 komentar(a)
osmijeh, sreća, Foto: Stockvault.net
osmijeh, sreća, Foto: Stockvault.net
Ažurirano: 12.12.2016. 10:14h

U određenim životnim fazama svi ljudi, željeli oni to ili ne, iskuse žalost, ljutnju, mržnju i druge jake negativne emocije koje mogu ne samo onemogućiti donošenje pravih odluka, nego  onemogućiti i normalno obavljanje dnevnih obaveza i aktivnosti, pa tako i iskriviti ponašanje. Sve to još više može produbiti probleme koje su na početku imali.

Zbog toga je potrebno na neki pozitivan način izbaciti negativne emocije jer će njihovo nakupljanje učiniti da sve dobro što se događa u životu nema nikakav ili ima umanjen značaj. Takođe, s izbacivanjem negativnih emocija osjećaćete se pozitivnije, uspješnije i ispunjenije.

Psiholozi predlažu nekoliko  zanimljivih prijedloga kako se barem donekle osloboditi negativne energije i negativnih emocija koje osjećate, a na vama je da odaberete način koji vam najbolje odgovara i svoju pravu formulu. Ako samopomoć nije dovoljna, svakako se obratite za pomoć stručnim osobama.

Duboki udisaji i izdisaji

Ovo je najjednostavniji, ali ponekad i vrlo djelotvoran način za izbacivanje negativne energije. Skoncentrišite  se na emociju koju trenutno osjećate - ljutnju, mržnju, žalost, jad i tako dalje, i zamislite kako je izbacujete iz sebe dubokim izdisajima. Praktikujte duboke izdisaje i nekoliko puta na dan ako je to potrebno, a dužinu toga sami odredite prema potrebi.

Zapisujte emocije

Hoće li to biti privatni dnevnik u kojem izražavate svoje emocije, ispisivanje konkretnih pozitivnih i negativnih stvari koje vam se dnevno događaju, ili pak pisanje priča, romana i slično, nije bitno. Važno je da on bude izduvni ventil za oslobađanje negativnih emocija. Studije su pokazale da stavljanje emocija na papir, odnosno njihovo oblikovanje u riječi, može umanjiti ili suzbiti psihičku bol i emocionalne vrtuljke.

Nađite razbibrigu

Negativne emocije najčešće imaju određene „okidače“ koji se, nažalost, mogu pojaviti u najmanje očekivanom trenutku. Kako biste smanjili tu mogućnost, usmjerite se na stvari koje vas vesele i koje vas zaokupljaju na pozitivan način. Na taj način ne samo da ćete lakše izbjeći „okidače“, nego i kada ih nećete moći izbjeći, moći ćete negativne emocije lakše kontrolisati. Fokusiranje na druge stvari pomoći će vam da negativne emocije što prije prebrodite.

Vježbajte

Vježbanjem tijelo proizvodi hormon endorfin i adrenalin koji pozitivno utiču na raspoloženje, a što opet pomaže u oslobađanju negativnih emocija koje su zarobljene u tijelu. Negativne emocije takođe se mogu manifestovati u području vrata, ramena i leđa, u obliku boli i ukočenosti, a vježbanje će smanjiti ili otkloniti mogućnost da se to dogodi ili da se stanje još više pogorša. Stručnjaci preporučuju kombinaciju nekog intenzivnijeg sporta, te joge ili meditacije.

Razgovarajte s prijateljima

Ako imate barem jednog prijatelja od povjerenja, razgovarajte s njim, ako ništa drugo, neka on bude osoba koja će saslušati ono što vas muči, pa vam pružiti potporu. Dobar savjet i rame za plakanje može i te kako biti zlata vrijedan.

Na kraju kvalitetnog razgovora osjećaćete se bolje, jer ćete moći podijeliti teret s nekim. Takođe, druženje s najboljim prijateljima može redukovati nivo kortizola, hormona stresa.

Smiješite se

Ponekad je dovoljan i smiješak! Naime, smijehom se mogu suzbiti negativne emocije, pa nije ni čudo da vam smijeh može uljepšati dan. Potrudite se da se nasmijete bilo kolegi, bilo susjedu, bilo prodavačici u trgovini ili dragoj osobi. Smijeh je „zarazan“ i vrlo brzo će vam smiješci biti uzvraćeni.

Spavajte

Negativne emocije iscrpljuju tijelo, zbog čega ćete se vjerovatno osjećati umornije nego ikad. Spavajte što je više moguće i nemojte se odupirati. San ima iscjeliteljske moći koje mogu pomoći u prevladavaju negativnih emocija ili barem u njihovom lakšem nošenju i prevladavanju.

Preporučujemo za Vas