ARHITEKTURA

Konkurs za vrtić u Bloku 6: Nezasite ralje besmisla

Ne pitajte me, molim vas, zašto gore stoji - Organi za raspisivanje i sprovođenje konkursa - kad je riječ o istom organu državne, odnosno lokalne uprave. Ne pitajte me ni ko imenuje žiri - jer se ubih da u Pravilniku iskopam odgovor na to pitanje - ali nikako ne uspijevam
382 pregleda 6 komentar(a)
vrtić, blok 6  (Art)
vrtić, blok 6 (Art)
Ažurirano: 10.12.2016. 20:44h

telling the moon it's not u it's me  mellisa broder @mellisabroder   Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORiT) je 12. jula ove godine raspisalo Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dječjeg vrtića i jaslica u naselju Blok VI, Glavni grad Podgorica (GGP). 

Ne pitajte me, molim vas, zašto je MORiT raspisao ovaj konkurs - a ne GGP, recimo - jer bi nas to, bojim se, predaleko odvelo. To bi nas odvelo toliko daleko da bismo u jednom trenutku zaboravili zašto smo uopšte krenuli na tako dalek put. Ne pitajte me ni zašto u naslovu Raspisa stoji - u naselju Blok VI - kad bi i ljepše i pametnije bilo da stoji samo - u Bloku VI.   

Što se tiče projektnog zadatka, u Raspisu - pod tačkom 1.4. - Predmet konkursa - stoji da je Predmet projektnog zadatka izrada idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja vrtića i jaslica u naselju Blok VI, GGP za 215 djece. 

Ne pitajte me, molim vas, da li je Predmet konkursa isto što i Predmet projektnog zadatka - i da li je Predmet projektnog zadatka, u suštini, isto što i tema Konkursa - jer bi nas to, bojim se, predaleko odvelo - to bi nas odvelo pravo u nezasite ralje besmisla. 

Interesantna je i tačka 1.5. - Cilj Konkursa - koja kaže: 

"Osnovni cilj Konkursa  je obezbijediti kvalitetno idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dječjeg vrtića i jaslica u naselju Blok VI, Glavni grad Podgorica, na osnovu parametara i preporuka datih od strane Raspisivača Konkursa, a preciziranim u Programskom zadatku."

Valja pomenuti da u ovom slučaju - kao i u (skoro svim) ostalim slučajevima na teritoriji naše male, ali časne i poštene CG - isti organ raspisuje i sprovodi konkurs. 

Ne pitajte me, molim vas - da li je u interesu učesnika konkursa - i arhitektonsko urbanističke struke uopšte - da isti organ raspisuje i sprovodi konkurse. Ne pitajte me ni kakva je praksa po tom pitanju u susjednim nam državama Hrvatskoj i Srbiji - jer na to pitanje namjeravam da potanko odgovorim u jednom od narednih brojeva ART Vijesti.         

Pravo pitanje bi glasilo - gdje ste bili dame i gospodo kada je Pravilnik o načinu i postupku sprovođenja javnog konkursa bio na javnoj raspravi? Gdje ste bili kada je MORiT donio pomenuti Pravilnik?

Inače, u Pravilniku imate Član 3 - moj omiljeni član - Organi za raspisivanje i sprovođenje konkursa - gdje lijepo piše, crno na bijelo:

"Konkurs raspisuje i sprovodi organ državne uprave nadležan za poslove uređenja prostora, odnosno organ lokalne uprave (u daljem tekstu: raspisivač).

Konkurs se može raspisati i sprovesti i na osnovu zahtjeva zainteresovanog korisnika prostora."

I još piše da: 

"Poslove sprovođenja konkursa raspisivač može povjeriti drugom licu (u daljem tekstu: sprovodilac), koje ispunjava uslove u pogledu stručnih i tehničkih kvalifikacija i referenci u organizaciji konkursa, kao i organizacionih i finansijskih sposobnosti za sprovođenje konkursa. Ocjenu, rangiranje i izbor konkursnih radova vrši žiri."

Ne pitajte me, molim vas, zašto gore stoji - Organi za raspisivanje i sprovođenje konkursa - kad je riječ o istom organu državne, odnosno lokalne uprave. Ne pitajte me ni ko imenuje žiri - jer se ubih da u Pravilniku iskopam odgovor na to pitanje - ali nikako ne uspijevam. Da li je moguće da je ekipa koja je sastavljala Pravilnik zaboravila da se pozabavi tim važnim pitanjem. Ne pitajte me ni da li pamtim slučaj, na ovim našim prostorima, da je raspisivač povjerio poslove sprovođenja konkursa drugom licu. Kladio bih se da nije zabilježen takav slučaj - i da neće biti zabilježen u doglednoj budućnosti.      

Najbolje je da me ništa pitate, molim vas.

Kad je riječ o državnoj upravi - odnosno o MORiT u ulozi raspisivača konkursa - neki se zlobnici kunu da o sastavima žirija i o svemu ostalom odlučuje stanovita Viki-Viki-Violeta (potpomognuta od strane sedam Violetica) - osim o temi konkursa, naravno - ali i o tome u nekom od narednih brojeva.

Nego, odaljismo se mi od Konkursa za vrtić i jaslice u Bloku VI...     

Dakle, pod tačkom 1.5 - Cilj Konkursa - piše i ovo:

"Od konkursnih radova se očekuje da vrednujući i afirmirajući zatečene urbane vrijednosti uže i šire lokacije, odnosno prostorno-urbane i arhitektonsko-graditeljske karakteristike, ostvari skladno uklapanje objekta u postojeću urbanu strukturu i ponudi optimalno funkcionalno rješenje planiranih programskih sadržaja. Očekuje se inovativan pristup kod prostornih i arhitektonsko-oblikovnih rješenja kao i upotrebe materijala, a u skladu sa namjenom objekta."

I navališe na mene, sredinom veselog mjeseca septembra - neke mlade arhitektice - mnogo zgodne, mnogo zgodne - da mi pokažu njihov zajednički konkursni rad - i to baš par dana prije predaje - koja je bila zakazana za 19. septembar - a ja velim 

-  Nemojte molim vas, konkursi koje raspisuje i sprovodi Viki-Viki-Violeta su besmisleni - a ujedno su i teška uvreda za struku.  

OK - vele mlade arhitektice, mnogo zgodne, mnogo zgodne - Baci samo jedan pogled i reci da li smo, po tvom mišljenju - koje iznimno cijenimo i uvažavamo - vrednujući i afirmirajući zatečene urbane vrijednosti uže i šire lokacije, odnosno prostorno-urbane i arhitektonsko-graditeljske karakteristike, ostvarile skladno uklapanje objekta u postojeću urbanu strukturu i ponudile optimalno funkcionalno rješenje planiranih programskih sadržaja. 

A ja velim - Što se tiče postojeće urbane strukture, u Raspisu je trebalo da stoji da se od vas očekuje da uklopite objekat u postojeću urbanu strukturu - na način da se postojeća urbana struktura - takva kakva je - a nikakva je - uzdigne na viši nivo - ma što to značilo. Nema tu zbora o skladnom uklapanju - nema tu zbora čak ni o uklapanju. Trebalo bi zapravo govoriti o smislu tog prostora - o odnosima. Ako ste rješenje podredile skladu - fulale ste - ako ste išle za odnosima, odnosno smislom - možda ste na tragu nečega - i još koječega itd. Kad smo već kod odnosa između projektovane strukture i postojećih struktura unutar neke urbane cjeline - treba znati da ne govorimo isključivo o zgradama - ne govorimo isključivo o topologiji - govorimo o topografiji - i ako baš hoćete - topografija isključuje topologiju... 

I zategnusmo mi malo taj rad, sve uz smijeh i šalu - i poslaše one uredno taj rad - i dočekasmo mi 30. septembar - datum kada je trebalo da svi učesnici budu obaviješteni o rezultatima Konkursa - ali ne dočekasmo rezultate...

Sve što smo dočekali 30. septembra bilo je Obavještenje: 

"Produžen rok za objavu rezultata Konkursa za rješenje dječjeg vrtića i jaslica u naselju Blok VI." 

I još kaže:

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma obavještava da će rezultati Konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje dječjeg vrtića i jaslica u naselju Blok VI, Glavni grad Podgorica biti naknadno objavljeni, o čemu su svi prijavljeni učesnici na konkursu obaviješteni elektronskim putem 30. septembra 2016. godine."

I prođe mjesec, prođoše dva mjeseca...

Preporučujemo za Vas