Male biblioteke na otvorenom u HN: Vraćajte knjige koje pozajmite

"Biblioteke sa besplatnim sadržajem na javnim prostorima postoje u skoro svakom evropskom gradu, ali i u gradovima nama susjednih država. Ne samo da postoje, nego i funkcionišu. Princip "Take a book - leave a book" ili "Pozajmi knjigu, podijeli knjigu" je zaista moguć i održiv. Izgleda svugdje drugo, ali ne i kod nas", konstatuju iz Urban Nove
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2016. 14:12h

Iz NVO "Urban nova" apeluju na građane Herceg Novog koji su uzeli knjige na čitanje iz malih biblioteka na otvorenom, da ih što prije vrate kako bi i drugi mogli uživati u njima.

Tokom Međunarodne dječije nedjelje u oktobru, zajedno sa volonterima volonterskog kluba Sarednje škole "Ivan Goran Kovačić"- "Tačka oslonca" i uz idejnu podršku NVO "Naša akcija", u na tri lokacije u gradu postavljene kućice u funkciji malih biblioteka na otvorenom.

"Biblioteke sa besplatnim sadržajem na javnim prostorima postoje u skoro svakom evropskom gradu, ali i u gradovima nama susjednih država. Ne samo da postoje, nego i funkcionišu. Princip "Take a book - leave a book" ili "Pozajmi knjigu, podijeli knjigu" je zaista moguć i održiv. Izgleda svugdje drugo, ali ne i kod nas", konstatuju iz Urban Nove.

"Biblioteka u ulici Srbina je vječito prazna, iako se sadržaj kontinuirano nadopunjuje. To nas dovodi do zaključka da korisnici ne vraćaju knjige koje su pozajmili prije dva mjeseca. Isti je slučaj sa bibliotekicom u parku "Boka" koju su nepoznatin počinioci oštetili", navode iz NVO Urban Nova.

Ističu da ima i dobrih primjera.

"Bibliotekica na Karači je dinamično zaživjela i tokom ova dva mijeseca nije bila nijedan dan prazna niti oštećena. Promovišemo širenje ideje besplatnih knjiga za sve, te aktivnostima podstičemo dijeljenje i saradnju među građanima. Herceg Novi ima mogućnost da se ubilježi na Svjetsku mapu biblioteka na otvorenom koja je u sklopu internacionalnog projekta Little Free Library: Take a book- Leave a book. To nas ne košta ništa, a čini naš grad ljepšim, pristupačnijim i prepoznatljivijim. Vjerujemo da nam je to svima želja", poručuju Nataša Dendić i Senka Domović Bulut iz "Urban Nove".

Galerija

Bonus video: