Odbačena tužba protiv predsjednice opštine Kolašin: Vuksanovićeva nije vrijeđala novinarku

Novinarka je od Vuksanovićeve tražila da joj na ime naknade za pretrpjene duševne bolove zbog povrede ugleda i dostojanstva uplati i 2.500 eura, odnosno da jednoj NVO iz Kolašina uplati 10.000 eura
218 pregleda 7 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 10.12.2016. 09:09h

Kolašinski Osnovni sud odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev novinarke Dnevnih novina (DN) Zorice Bulatović, kojim je od predsjednice Opštine Željke Vuksanović tražila naknadu nematerijalne štete zbog njenih navoda u demantiju objavljenog u tom listu.

Bulatovićeva je tvrdila da je grubo oklevetana dijelom rečenice koju je Vuksanovićeva napisala u demantiju: “Pretpostavljajući da je u pitanju neprofesionalnost na lokalnom nivou i mogući pokušaj iznude donacije za Veteranski ženski rukometni klub 'Budućnost', što je ranije bio uticaj na tekstove u DN...”

Novinarka je od Vuksanovićeve tražila da joj na ime naknade za pretrpjene duševne bolove zbog povrede ugleda i dostojanstva uplati i 2.500 eura, odnosno da jednoj NVO iz Kolašina uplati 10.000 eura.

Sutkinja Jadranka Pavlović, obrazložila je da demanti predsjednice Opštine nije uvredljiv: “Navedeni demanti sadrži kritički osvrt tužene na uređivačku politiku DN i u njemu se nijednom riječju ne pominje tužilja, pa nema uzročno posljedične veze između radnje tužene i nastanka nematerijalne štete za koju tužilja dokazuje da je pretrpjela. Tužilja nije urednik DN... Tužilja mora prihvatiti da osobe koje pominje u tekstovima imaju pravo da na te tekstove reaguju i ukažu na na, eventualne, neistinitosti u njima, kao i da upute primjedbe na način izvještavanja”.

Pojašnjeno je da Vuksanović nije ekpslicitno pomenula da je Bulatovićeva iznudila donaciju za rukomentni klub, odnosno da se iz sadržine teksta ne može zaključiti da je tužena optužila da je izvršila krivično djelo iznude.

Bonus video: