Bah: Napad na integritet sporta

0 komentar(a)
Tomas Bah, Foto: Beta/AP
Tomas Bah, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2016. 20:32h

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da najnoviji izveštaj profesora Ričarda Meklarena o ruskom dopingu "pokazatelj fundamentalnog napada na integritet sporta".

Bah je rekao da svakom sportisti ili zvaničniku koji je umiješan u "sofisticiran manipulativni sistem" treba doživotno zabraniti da učestvuje na Olimpijskim igrama.

Više od 1.000 ruskih sportista navodno je umiješano je u sistemski doping koji je trajao četiri godine počevši od 2011, navodi se u posljednjem dijelu izveštaja profesora Ričarda Meklarena za Svjetsku antidoping agenciju (WADA).

Bah je rekao da će MOK u saradnji s Meklarenom pregledati sve uzorke ruskih sportista sa Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju i dodao da će produžiti mandat Disciplinske komisije MOK-a koja će testirati i sve uzorke ruskih sportista s Igara 2012. u Londonu.

U izvještaju Meklarena su obuhvaćena takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, Svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine u više od 30 sportova u kojima su se navodno prikrivali doping uzorci.

Rusija je osvojila 72 medalje na Igrama u Londonu, od kojih 21 zlatnu, dok je u Sočiju osvojila 33 odličja, od kojih 13 zlatnih.

Bonus video: